Zöld város – Fehérvár tüdeje

2023.12.18. 11:30

Egy új park születése Székesfehérváron (videó)

Székesfehérvár új arculatot nyert a "Zöld Város – Fehérvár Tüdeje" projekt keretében, ahol a zöld- és rekreációs területek fejlesztése a városi életminőség javítását célozza. A frissített Alsóvárosi rét parkosítása és az új létesítmények révén a város egy új, zöld színteret kapott, amely a városlakók és a természet harmonikus kapcsolatát erősíti.

Hajdú Marianna

Fotó: Kiss László – Simon Erika

Székesfehérvár Önkormányzata a "Zöld Város – Fehérvár Tüdeje" fejlesztési programjában jelentős változásokat hozott a városi környezetbe. A projekt célja nem más, minthogy a város extenzív fejlődését gazdag zöldfelülettel és rekreációs lehetőségekkel kiegyensúlyozza. A fejlesztés során egy 100 hektáros területet alakítottak át, ami korábban ipari területként szolgált. Az Alsóvárosi réten parkosítást végeztek, új vizesblokkokat és kereskedelmi-szolgáltató létesítményeket hoztak létre.

Fotó: Kiss László – Simon Erika

A projekt ezen kívül magában foglalja még a vízáteresztő burkolatú gyalogos sétányok, parkolók, és közművesített területek kialakítását is. Az erdősítés és fásítás során a biodiverzitás növelése, a zöldfelület növényállományának rekonstrukciója, és többszintes zöldfelületek létesítése volt a fő cél, amely hozzájárul a városklíma javításához és a hősziget-hatás csökkentéséhez.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a projekt nem csak a városi környezet megújulását hozza, hanem egy új közösségi tereket is teremt a városlakók számára. “Egy új park jött létre gyakorlatilag Székesfehérvárnak. Koncepcióban ez a Palotavárosi tavak mögötti területtel, illetve az erdősítéssel összefügg, így egy folyosórendszer és körgyűrű kezd kialakulni a város mellett ezen a területen.”

A fejlesztések középpontjában a család- és klímabarát megoldások állnak, amelyek a környezettudatos és fenntartható városi életvitelt támogatják. A projekt jövőbeni tervei között szerepel a még több zöldterület kialakítása és a kirándulóhelyek további bővítése, amelyek hozzájárulnak a város természeti értékeinek megőrzéséhez és a lakók környezettudatosságának növeléséhez.

Fotó: Sinkó Viktória / Feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában