Folytatja a hagyományokat

2023.12.08. 16:30

Bemutatkozik az új lovasberényi művelődésszervező: Láda-Handa Edina is a közösségért dolgozik

Láda-Handa Edina személyében új művelődésszervezője van a lovasberényi Róna József Művelődési Ház és Könyvtárnak. A lelkes programszervezőnek lételeme a közösségépítés, s mint mondja, a hagyományokat tovább folytatja a településen – ahol egyébként ő maga is él.

S. Töttő Rita

Fotó: Láda-Handa Edina

Lovasberény fő közösségi pontja a Róna József Művelődési Ház és Könyvtár, ahol nemrégiben átvéve a stafétát, Láda-Handa Edina komoly művelődésszervezői munkába kezdett. A feol.hu-nak így mesélt magáról a művelődési ház új vezetője:

- 2016 szeptemberében költöztem a családommal a településre, azzal a reménnyel, hogy egy befogadó közösség tagjai lehetünk. Két gyermekemmel, Lucával és Lottival, valamint a férjemmel, Zolival egyhangúan mondhatom, hogy szeretünk itt élni. Aki már ismer, tudja, hogy nekem mennyire fontos, hogy segítsek másoknak. Ezért is lettem az óvodai szülői közösség tagja és így, hogy nagyobbik lányom, Luca már iskolás lett, az iskolai szülői közösséget is segítem. Férjem inkább az informatika világában mozog, jelenleg mérnök-informatikusként, szoftvertesztelőként dolgozik egy budapesti cégnél, hobbi szinten pedig a 3D nyomtatással kezdett el foglalkozni.

Fotó: Láda-Handa Edina

Edina, meséli, lovasberényi költözésük előtt Sárszentágotán aktív tagja volt a településnek, önkéntesként ifjúsági és gyermek programokat szervezett, gyermek- és ifjúsági színjátszó kört vezetett 5 éven át. Ifjúságsegítő, kulturális rendezvényszervező és okleveles grafológus végzettsége és 12 év munkatapasztalata után érkezett a lovasberényi művelődési ház élére.

- Ifjúságsegítőként dolgoztam három évig a székesfehérvári Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Irodában, előtte az irodát fenntartó egyesületnél önkéntesként segítettem a Székesfehérvár és környékén élő fiatalokat. Munkám során trénerként középiskolákba jártam prevenciós órákat tartani, ugyanilyen feladatkörrel mentem pár alkalommal a ráckeresztúri drogotthonba, a székesfehérvári gyermekotthonba, hazai és nemzetközi szakmai találkozókon vettem részt. 2015-től hivatalosan is bekerültem a kultúra és a rendezvényszervezés világába és a Fejér Megyei Művelődési Központban először, mint titkárságvezető, majd mint kulturális rendezvényszervező, erősítettem az ottani csapatot. Most a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központtól búcsúztam, ahol Székesfehérvár kis és nagy rendezvényeit szerveztük, mint például a Székesfehérvári Királyi Napok vagy a Fehérvári Lecsófőző Vigasság. Elköszöntem a városi programoktól, hogy itt Lovasberényben dolgozzak a közösségért, a gyerekekért, fiatalokért, a szülőtársakért és az időskorú lakosokért egyaránt.

Edina mindig igyekszik a legtöbbet kihozni magából: - Lételememnek és hivatásomnak érzem a szervezést, a közösségépítést és szívügyem az ifjúságügy. Utóbbit mindig beépítem a saját munkámba, bármilyen területre is sodor az élet, igyekszem nekik segíteni pályaorientáció, önismeret és önfejlesztés terén.

Fotó: Láda-Handa Edina

Az új művelődési ház vezető a korábbi programokról sem feledkezik el: - Azokat a programokat, amiket nagyon szerettek Lovasberényben, mint például az Adventi ablak-kalendárium vagy a Házhoz megy a Mikulás, visszük tovább, akár hagyományokat teremtve belőlük és igyekszem olyan új lehetőségeket megnyitni a lakosok előtt, amelyeket hasznosíthatnak a mindennapokban, de közben élményekkel és közös emlékekkel térhetnek vissza a szürke hétköznapokba.

Még csak másfél hónapja dolgozik Lovasberényben, de már kilenc rendezvény van a háta mögött. Ez mindenképpen sokat elárul a lelkesedéséről: - Az első rendezvény, amit szerveztem, az október 23-i emléknaphoz kapcsolódóan, az október 20-i "A történelem nyomán - Kreatívan '56-ról" program és a hozzá kapcsolódó pályázati felhívás, az ’50-es éveket idéző kiállítással valamint az október 23-i megemlékezés volt, aminek igazán pozitív visszhangja lett a településen. Ezt követte egy Őszi készülődés a gyerekeknek, egy Harry Potter délután vetélkedővel és játékokkal, Börze, Őszi túra, Mikulás levelet írhattak az osztályok és óvodás csoportok és külön a gyerekek a szüleikkel. A Mikulás-ház, ahol a gyerekek találkozhattak Télapóval és csapatával. Erre a programra azért is vagyok különösen büszke, mert teljes mértékben felajánlásokból valósult meg. Ezt követte még a Házhoz megy a Mikulás! program, ahol előzetes jelentkezéssel lehetett meghívni a Mikulást a házakhoz. Emellett Lovasberényben is zajlik az Adventi ablak-kalendárium és újításként álmodtam meg a Mese-kalendáriumot, ami által december 1. és december 24. között a gyerekeknek tesszük még szebbé a várakozást és lepjük meg őket minden nap egy mesével. A kalendárium elkészítéséért örökre hálás leszek Gyovai Petrának.

Fotó: Láda-Handa Edina

Edina mindezek mellett fontosnak tartja a művelődési ház család- és bababarát központtá alakítását, melyben – árulta el -, többen segítségére vannak. Kaptak például eszközöket egy anya-baba szobához és pelenkázó helyiséghez, mely két baba egyidejű ellátására alkalmas. – A hozzánk betérő szülők mindemellett találhatnak egy etetőszéket is az aulában, melyet nyugodtan használhatnak bármikor, illetve bővült még a  lista egy összecsukható járókával is – sorolja a felajánlásokat, melyeket hálásan köszön.

- Mikor októberben elkezdtem itt dolgozni és körülnéztem, mit hol találok, akkor szembesültem vele, hogy van két, akkor még raktárnak használt helyiség, amely egyébként funkcióját tekintve pelenkázó és babakocsi tároló, valamint láttam, hogy a nagy raktárban kevésnek bizonyul a hely... Pakolás közben átfutott a fejemben egy gondolat, hogy milyen jó lenne az édesanyáknak, akik kisbabával érkeznek, a programokra vagy a babával együtt kísérik a nagyobb testvért a foglalkozásokra, ha lenne egy olyan helyiség, ahová elvonulhatnak, mikor éhes lesz a pici vagy ő éppen nyűgös és nyugalomra van szüksége. S ha lenne egy hely, ahol nyugodtan tisztába teheti a babát. Ekkor jöttek az adományozók és vált a gondolatból valóság…

Edina ugyanis vallja: művelődésszervezőként nem csak az a feladata, hogy programokat szervezzen, hanem hogy közösséget is építsen, hogy a település tagjai tudjanak és akarjanak is tenni Lovasberényért és a közösségért. - Egyelőre úgy gondolom, hogy jó úton járok és hálás vagyok a visszajelzésekért, melyekből mindig új erőt merítek a következő programokhoz – mondja, s hozzáteszi: decemberben még vár a lovasberényiekre egy adventi vásár december 9-én, a falukarácsony december 23-án és egy karácsonyi buli december 25-én, mellyel lezárják a 2023-as évi programok sorát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában