Karácsonyi díszek és élőzenés családi táncház

2023.12.10. 19:00

Adventi programkavalkád Fülén (galéria)

A hozzáértők szombat kora délutántól flódnit sütöttek a Füle Községért Közalapítvány közösségi házában. Az askenázi zsidó konyhaművészet egyik kedvelt édes, töltött süteményét meg lehetett kóstolni, és vásárlására is lehetőség nyílott.

V. Varga József

A táncházban kicsi és nagy együtt ropta

Fotó: Somosiné Pálszabó Orsolya

Amint Miskei Rita közművelődési asszisztenstől, könyvtárostól megtudtuk: a szervezők ezt követően az adventi táncházba és a karácsonyi kézműveskedésre a művelődési házba várták az érdeklődőket. A táncokat Porteleki Sára tanította a Hérics Dal- és Táncegylet közreműködésével, a talpalávalót Kneifel György és zenekara húzta.

A táncház nyitányán a kisebbek kapták a főszerepet, a gyerkőcök lelkesen kapcsolódtak be a játékos feladatokba, de a körtáncokba is egyre gyakorlottabban álltak be. Nem csoda, hiszen már két éve, hogy a nagyobb ünnepeken rendszeres program a táncház.

Nem sokkal később a felnőttek is csatlakoztak a lurkókhoz, így aztán kicsi és nagy együtt ropta az ismerős dallamokra. Az első nagyobb pihenő után a gyerekek a kézműves-foglalkozáson ügyeskedhettek, miközben a felnőttek széki csárdást táncolhattak Sára vezetésével.

A kézműves kuckóban karácsonyi díszek készültek
Fotó: Somosiné Pálszabó Orsolya

Az adventi rendezvény a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg, a pályázatot a Barátfüle Egyesület – Hérics Dal- és Táncegylet adta be.

– Örültünk az elnyert pályázati támogatásnak, mert így, bár már tavaly is működött a táncház, több alkalommal van lehetőségünk élőzenés táncházat tartani. Úgy tervezzük, hogy a táncházak mellett hagyományőrző előadásokat és foglalkozásokat is szervezünk az itt élőknek és a környékbelieknek – emelte ki Porteleki Sára pedagógus, néptáncos.

Este 17 és 19 óra között a sorban a 9. adventi ablak is felfénylett a településen, a hazafelé tartók az elsők között tekinthették meg.

Az adventi programok december 17-én 14 és 17 óra között bejglisütéssel folytatódnak a közalapítvány közösségi házában,  míg 16 órától a református templomban a balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola diákjai, Börgöndi Viktória ének-zenetanár vezényletével, karácsonyi koncerttel örvendeztetik meg a füleieket. A karácsonyi vásárt a koncert után nyitják meg, s az alkalom végül vendéglátással zárul.

– Advent utolsó hétvégéjén, december 23-án délután süteményvásárt tartunk a közösségi házban, majd elcsendesülve a karácsonyvárást fényfestéssel szeretnénk meghittebbé tenni a katolikus templomnál – tette hozzá Miskei Rita.

A talpalávalót Kneifel György és zenekara húzta
Fotó: Somosiné Pálszabó Orsolya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában