Fellobbant az öröm lángja

2023.12.16. 21:28

Hívők százai ünnepelték a harmadik adventi gyertya fellobbanásának pillanatait Fehérváron

A pázmándi Szent Gellért Általános Iskola diákjainak műsorával kezdődött a harmadik adventi gyertya meggyújtásának ceremóniája a püspöki palota udvarán. A gyertyát Spányi Antal megyéspüspök gyújtotta meg a zsúfolásig telt adventi udvarban.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Jézus Krisztus születése előtti pillanatokat, József és Mária útját, a pásztorok és a háromkirályok érkezését mutatta be a pázmándi Szent Gellért Általános Iskola diákjainak műsora az adventi udvarban. Ezt követően a megyéspüspök gondolatait hallhatták a hívek, aki arról beszélt, hogy az adventi koszorú harmadik lángja különleges, más, mint a másik három, és nem csak a színében, jelentésében is. 

Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

–Ez a gyertya, fényével valamit jelez nekünk, valamire figyelmeztet minket. Ez a láng örömet hirdet. Öröm töltötte el a szívünket, amikor a gyerekek játékát láttuk, amikor a fellépő gyerekek szeretete, kedvessége, készültsége örömet szerzett nekünk. De örömet szerez nekünk, ha egy finom süteményt megeszünk, ahogy az is, ha egy szép filmet látunk, de a sütemény elfogy és az általa szerzett örömnek vége, éppúgy, ahogy a film befejeződik, és elszáll vele az az öröm, amit a történet adott nekünk. Ez a gyertya egy másfajta örömre figyelmeztet bennünket. Egy örömre, ami maradandó, amelyet nem kívülről kapunk, hanem bennünk születik és meg is marad bennünk. Ebben a világban, mely sokszor sötétnek, nyomasztónak, örömtelennek tűnik, ahol sokféle veszélytől félünk és aggodalom tölti el a szívünk fontos pillanat, amikor az adventi koszorú harmadik gyertyája, a rózsaszín színű fellobban, mert akkor egy másfajta örömet, reményt, biztonságot hirdet. Rajtunk múlik, hogy ez az öröm igazán a mienk lesz-e, és ezáltal a világé lesz-e–tette fel a kérdést ünnepi beszédének végén Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye vezetője. 

Aztán eljött a pillanat, mikor a püspök meggyújtotta a harmadik gyertyát, átlépve ezzel az utolsó hétbe, melynek végén Jézus Krisztus születését ünnepelheti a keresztény világ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában