Északi fény

2023.12.10. 11:30

A Nobel-hetet színesítik a fehérvári Fényszórók

Ahogy megírtuk, jelenleg Stockholmban "állomásozik" a székesfehérvári fényfestő csapat.

Horváth-Buthy Lilla

A Fényszórók két tagja (Csőke Márk és Horák Dávid) a nagykövetségen

Forrás: Embassy of Hungary, Stockholm / Ungerns Ambassad, Stockholm

Ahogy már többször is írtunk róla, a fehérvári Fényszórók jelenleg Észak-Európát világítják be fényükkel.   Az Uppsala Light Festivallal párhuzamosan vettek részt a finnországi Oulu városában rendezett Lumo fényfesztiválon, most pedig "visszatértek" Svédországba. Közben Székesfehérváron is tartják a frontot: az adventi forgatagban kell nyitott szemmel járnunk, s a fény felé fordulnunk. 

A Nobel-díj-átadóig tart (december 10.) a Nobel Week Lights, mely ugyancsak egy fényfesztivál Skandináviában, óriási hagyományokkal. Itt a nagykövetség meghívására vetít fényt a csapat (Horák Dávid, Gévai Bálint, Csapó Dániel, Csőke Márk). Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a Kelet Ázsiai Múzeumot kell figyelni, ha fehérvári fényeket akarunk látni a helyszínen. Itt is különleges vetítéssel készültek: a saját művészetükön keresztül reflektálnak a többi között a globális felmelegedés témájára. Egy zenére hangolt analóg fényshow-val készültek.

Fotó: Embassy of Hungary, Stockholm / Ungerns Ambassad, Stockholm

„A Nobel-hetet színesítik a Fényszórók”: posztolta büszkén a magyar nagykövetség is a napokban. Kiemelték, a Nobel-hét keretében stockholmi középületek csodálatos, művészi kivilágításával az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin és Krausz Ferenc előtt is tisztelegnek.  „A Fényszórók jártak nálunk a nagykövetségen, akik az elmúlt hetek uppsalai fényfestése után, most a stockholmi Ázsiai Múzeumot tették még varázslatosabbá. Kövessék, osszák őket! Fantasztikusak!” – tette közhírré a minap a Stockholmi Magyar Nagykövetség közösségi oldalán.

A Fényszórók csapatának képviselői a két magyar Nobel-díjassal is találkozhatott Stockholmban. "Sosem gondoltuk, hogy azzal amit csinálunk, valaha oda juthatunk, hogy a Fényszóró Visualt képviselve olyan emberekkel szívhatunk közös levegőt, akik örökre megváltoztatták a világot. Köszönjük mindenkinek, aki segített ebben, ez megerősít minket, hogy jó úton járunk. Megtisztelő volt a a találkozás és további sikeres munkát kívánunk az új Nobel-díjasainknak!" - írták közösségi oldalukon a Fényszórók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában