Limanovai csata

2023.12.15. 17:10

A hősiességnek állít emléket a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása

A limanovai csata hőseinek emléke előtt tisztelgő új kiállítást nyitottak meg pénteken reggel, a Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában. A tárlat, mely értékes, autentikus tárgyakkal, fotókkal és terepasztallal idézi fel az első világháború egyik első csatáját, amikor is az osztrák-magyar csapatok, a magyar huszárok hősies helytállásának köszönhetően megállították a hazánkra törő orosz támadást.

Kecskés Zoltán

Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása.

Fotó: Simon Erika

A megnyitót a fehérvári intézmény tornatermében, a teljes iskolaközösség részvételével tartották. A megjelenteket Laczkó Gábor igazgató üdvözölte a huszárok köszöntésével: „Erőt, tisztességet!" 

Ezután Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes szólt a résztvevőkhöz. Kiemelte, Székesfehérvár a tradicionális magyar katonavárosok egyike, amely az alapításától fogva nagy hagyománya van a katonaéletnek. Hozzátette, büszkék lehetünk a jelenlegi és az elmúlt 1000 év katonáira és méltán lehetünk büszkék a város hajdani huszárjaira is. A limanovai csatát a vitézség egyik legékesebb példájának nevezte. 

Lehrner Zsolt Székesfehérvár alpolgármestere pedig a győztes csata hadászati jelentőségéről beszélt: – A magyar huszároknak köszönhetően a lengyel hon megmenekült az orosz uralomtól, ennek nyomán a limanovai győzelem a magyar katona első világháborús hősies helytállásának szimbólumává vált. Ennek a hősiességnek állít emléket a Siklósi Gyula Pincegalériában létrejövő kiállítása is.  – emelte ki az alpolgármester. 

Ezt követően Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettese nyitotta meg a tárlatot, melynek emléktáblájának feliratából kiderül, kiknek a keze nyomát dicséri a kiállítás: „A terepasztalt Bencze Tamás András, az l. Király Lovagrend nagymestere készítette. A terepasztalon található katona figurák elkészítéséhez az Alba Innovár Kft. vezetője, Laufer Tamás és munkatársai, valamint Belegral Tamás, Bognár Balázs és Rangel István nyújtottak technikal segítséget. A figurákat Laczkó Béla és Laczkó Gábor készítették. A kiállítótér berendezéséhez a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Fejér Megyei Huszárok Egyesülete, Bencze Tamás, valamint Grubits Róbert nyújtottak segitséget. A technikai munkálatokat Komáromi Attiláné, Rácz Katalin, és Bakonyi Pál végezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában