Határidő: december 15.

2023.11.09. 13:00

Újból itt a Pesovár-verseny – már lehet jelentkezni!

Már jó ideje hagyomány, hogy a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ minden tanévben meghirdeti a a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt.

Déri Brenda

Fotó: Archív / Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A program célja, melyre egyébként egész Fejérből várnak jelentkezőket, az, hogy a résztvevők megőrizzék és továbbadják a magyar néphagyományt. Emellett a szervezők fellépési és bemutatkozási lehetőséget is biztosítanak az énekeseknek, zenészeknek, akik iskolában vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival – írja felhívásában honlapján az SZKKK. 

De ezentúl a verseny a szakmai tapasztalatcserére és az élményszerzésre is igen jó lehetőség. 

A szervezők Székesfehérvárról és Fejér vármegye egészéből várják az iskolai és iskolán kívüli csoportok és szólisták jelentkezését, 6-tól egészen 24 éves korig. A versenyt két oktatási intézmény típusban hirdették meg, az általános tantervű iskolák diákjainak és a zenei művészeti tantervű iskolák diákjainak. Ezen belül a produkciók elbírálása külön történik: alsó évfolyamos, felső évfolyamos, valamint középiskolás korosztály. A jelentkezők három kategóriában indulhatnak és azokon belül is indulnak alkategóriák. Az énekes kategóriában lehet szólóénekkel, énekkettős/énekhármassal és éneklőcsoportban indulni. Zenekari kategóriában szólóhangszer és hangszeres csoport/zenekari kategóriában mérethetik meg magukat a versenyzők. Végül a vegyes kategóriában hangszerkíséretes szólóénekre, hangszerkíséretes énekkettős/énekhármasra és hangszerkíséretes éneklőcsoportban való indulásra is van mód. 

Ami a zsűrit illeti a produkciókat három fő pontozásos rendszerben fogja értékelni. Az értékelés során fontos szempont lesz: a színpadi jelenlét és megjelenés, viselkedés, előadásmód, zenei összeállítás, stílus, hitelesség, technika, hangképzés és légzés is. 

Jelentkezéskor minden produkciót egyenként kell benevezni, egy fellépő maximum 3 kategóriában indulhat és mindezt december 15-ig online tehetik meg azok, akik szeretnének részt venni a versenyen. 

Az érdeklődők a versennyel kapcsolatos miden egyéb információt a SZKKK honlapján találnak.



 



 



 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában