A Győr-Siófok és ezen belül a Veszprém-Lepsény vasútvonal újraélesztése

2023.11.18. 07:00

Új fejezet nyílik a 27-es vasútvonal történetében? (galéria)

A küngösi vasútfórumon a helyiek, politikusok és a vasúti szakértők gyűltek össze pénteken, hogy megvitassák az immár több mint 20 éve leállított Győr-Siófok és ezen belül a 27-es Veszprém-Lepsény vasútvonal újraélesztésének lehetőségeit.

Hajdú Marianna

A küngösi fórum résztvevői aláírásukkal is támogatták, hogy a több mint húsz éve elcsendesett Győr-Siófok vasútvonalon újra hallhatóvá váljon a vonatok zakatolása

Forrás: Kertai Máté

Fotó: Mate Kertai

Ez az izgalmas esemény nem csak a régió közlekedési infrastruktúrájának újragondolását jelenti, hanem egy olyan közösségi összefogást is, amely lehetővé teszi a térség gazdasági és turisztikai fellendülését. 

A fórumon sok felvetett ötletről esett szó, és a helyiek is  akik már alig várják, hogy újra hallhassák a vonatok sípját Küngös állomásán.

Bödecs Barnabás, a Bakonyvasút elnöke, Szabó Gergely, Küngös polgármestere és Ali Ábel, a szövetség tagja szenvedélyesen és szakszerűen prezentálták a vasútvonal újraindításának fontosságát és előnyeit. A fórumon az előadók részletesen bemutatták a vasútvonal jelenlegi állapotát, a lehetséges infrastrukturális fejlesztéseket és a közösségi közlekedés javításának lehetőségeit.

Fotó:  Kertai Máté

Mint kiderült, a vasútvonal újraélesztése nem csak a helyi közlekedési hálózat javítását jelenti, hanem a térség gazdasági és turisztikai fejlődésére is pozitívan hatna. Például, a vonal újraindításával csökkenthetőek lennének az utazási idők, és a közlekedési hálózat vonzóbbá válna a helyiek és a turisták számára egyaránt. A projekt lehetőséget kínálhatna a helyi gazdaság fejlődéséhez is, hiszen új munkahelyeket teremtene és élénkítené a kereskedelmet a térségben.

A fórumon résztvevő helyi lakosok aktívan támogatják a megbeszéléseket, kifejezve támogatásukat és javaslataikat. A fórumon azt is kiemelték, hogy a vasúti közlekedés újraélesztése nem csak a közlekedési lehetőségek bővítésére szolgálna, hanem a térség ökológiai lábnyoma is csökkenne, hiszen a vasúti közlekedés környezetszennyező hatása hatványokkal kisebb, mint az autózásé vagy akár a buszközlekedésé.

A küngösi vasútfórum tehát nem csupán egy találkozó volt, hanem egy olyan közösségi összefogás megnyilvánulása, amely a régió közlekedési és gazdasági fejlődését célozza. A résztvevők teljes elkötelezettséggel és optimizmussal távoztak, remélve, hogy a 27-es Veszprém-Lepsény vasútvonal hamarosan újra életre kelhet, hozzájárulva az élet minőségének és a gazdasági lehetőségeknek a javulásához.

A küngösi vasútfórum sikeresen hívta fel a figyelmet a helyi közlekedés fontosságára és a vasút újraélesztésének lehetőségére. A fórum reményt keltett a helyi közösségben, hogy a régi-új vasútvonal nem csak a múlt emlékét, hanem a jövő ígéretét is magában hordozza.

Fotó:  Kertai Máté

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában