Két program is sikeresen zárult Fejérben

2023.11.14. 14:30

„Történelmi csúcsokat dönget a a magyar munkaerőpiac” – Fejérben 2 % alatt a munkanélküliség

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében indított két program sikeresen megvalósult Fejér megyében, sőt a várt adatokat is túlszárnyaltuk.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2015-ben két nagyobb kormányzati projekt is indult a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. Míg az „Út a munkaerőpiacra” című projektnek az volt a célja, hogy a minél több 25 év feletti álláskereső elhelyezkedjen, addig az „Ifjúsági Garancia” című projektnek pedig az, hogy a 25 év alatti fiatalok számára, akik nem tanultak és nem dolgoztak, valamilyen konkrét lehetőséget kínáljanak az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy épp a tanulásra. Az erről szóló zárókonferenciát kedd délelőtt tartották a székesfehérvári Castrum Hotelban, ahol Zöld-Nagy Viktória munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy soha nem volt még ilyen magas a foglalkoztatottság és ilyen kevés az álláskeresők száma Magyarországon, mint jelenleg. 

– Történelmi csúcsokat dönget a magyar munkaerőpiac. Budapest, illetve a Közép-Dunántúl még az egyébként jó adatokon is túlmutat, de az országos adatokat tekintve 75%-os a foglalkoztatottság és 3,9%-os a munkanélküliség, ami gyakorlatilag majdnem teljes foglalkoztatottságot jelent. Ha pedig csak Fejér megyét nézzük, akkor 1,9%-os munkanélküliségről beszélünk. Utóbbi azt mutatja, hogy itt szinte nincs is munkanélküliség – részletezte a helyettes államtitkár.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Zöld-Nagy Viktória a projektzáró konferencián arra is kitért, hogy a megvalósulási időszak alatt több olyan helyzet is bekövetkezett, ami mindenkit váratlanul ért. Csak a pandémiát említve, az első két hullámban a munkahelymegtartásért küzdöttek, azt követően pedig az újabb munkahelyek megteremtéséért. 

Mint mondta, a tapasztalat az, hogy a magyar munkaerőpiac a válságok ellenére helyt állt, ami lehetővé teszi azt, hogy a jövőben még jobban teljesítsen. A kormány egyik nagy célkitűzése, hogy 2030-ra a foglalkoztatottságot 85%-ra növeljék, illetve újabb munkaerőtámogatási programokat szeretnének indítani. 

Az „Út a munkaerőpiacra” projektre országosan közel 255 milliárd állt rendelkezésre. Fejérben a projekt megvalósítására nagyjából 10 milliárd forint, mellyel 10 047 fő 25-64 közötti regisztrált álláskereső és inaktív, kiemelten a hátrányos helyzetben levő álláskereső képzése, foglalkoztatásának javítása valósult meg. 

Ami az „Ifjúsági Garancia” projektet illeti a vármegyében a rendelkezésre álló európai uniós forrás 6,3 milliárd forint volt, mely segítségével a foglalkoztatási osztályok megközelítőleg 9600 fő 25 év alatti fiatalt szólítottak meg és 8000 fiatalnak nyújtottak közvetlen segítséget a munkaerőpiaci integrációjuk érdekében. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tanárki Gábor a Fejér Vármegyei Kormányhivatal főispánja elmondta, hogy minkét projekt 2014-ben került meghirdetésre, Fejér megye pedig mindkettőhöz 2015-ben csatlakozott és a megyei munkavállalókat, munkáltatókat szólították meg. Céljuk az volt, hogy mindkét oldal igényeit felmérjék és ahhoz mérten nyújtsanak támogatást, ami olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy messzemenően túl teljesítették a várt adatokat. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában