Kultúra, oktatás, gazdaság

2023.11.29. 20:00

Testvérvárosi megállapodás köttetett Székesfehérvár és Luxor között

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében, Egyiptomban írták alá a felek az együttműködésről szóló dokumentumot.

Szanyi-Nagy Judit

Cser-Palkovics András, Novák Katalin és Musztafa Alham az aláírás pillanatában

Fotó: Cser-Palkovics András közösségi oldala

Cser-Palkovics András polgármester és Musztafa Alham kormányzó – Kovács András egyiptomi magyar nagykövettel együtt – szűk körű egyeztetést tartott, amely során mind egyetértettek abban: számos kulturális, muzeológiai, oktatásügyi és akár gazdasági területen el tudják képzelni az együttműködést. Emellett pedig már több konkrét tervben is megállapodtak, elsősorban az oktatás területén – tudatta közösségi oldalán a székesfehérvári városvezető.

"Az ókori Egyiptom újbirodalmi korának királysírjai és legnagyobb fennmaradt temploma is a városhoz tartoznak. Páratlan archeológiai kincsek őrzője tehát Luxor, mely egyike azon kevés városoknak, melyhez képest a mi Fehérvárunk fiatalnak tűnik. Luxor azonban, a maga nagyjából négyezer évével ilyen város" – írta Cser-Palkovics András, hozzátéve, reméli, hogy a települések kapcsolata hosszú ideig konstruktív és gyümölcsöző lesz, valamint, hogy hamarosan Fehérváron láthatják vendégül Luxor képviselőit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában