Felajánlás útján érkeztek a fák

2023.11.29. 11:30

Száznál is több facsemetével gazdagodik a Béla úti sírkert környéke

Nagyszabású faültetési program kezdődött a Béla úti sírkertben és környékén. A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be az önkormányzat.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A jelenleg is zajló munkálatokhoz kapcsolódóan Östör Annamária önkormányzati képviselő elmondta, a választókörzet speciális része a Béla úti temető.

– A temető első igazgatója kertészmérnök volt, mára nagyon szépen látszik az ő munkájának eredménye. Egy gyönyörű sírkert jött létre, rendkívül nagy területen, óriási zöldfelülettel. Nagyon sokan járnak erre sétálni, kutyát sétáltatni, hiszen a közelben kutyafuttató is van. Nagyon örülök annak, hogy újabb fák kerülnek ide – hangsúlyozta a képviselő.

Az ültetendő fák felajánlás útján kerültek a városgondnoksághoz: az Alba Aréna környékének kialakítása során megmaradt csemetéket ajánlotta fel a Market Építő Zrt. A cég képviseletében Kárász Kitty kivitelezési előkészítő mérnök elmondta, a vállalat számára kiemelten fontos a fenntarthatóság.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A fenntarthatósági stratégiánk keretein belül kiemelt célul tűztük ki, hogy minden projektünkkor megduplázzuk az ültetendő fák számát. Az Alba Aréna körül is rengeteg fát ültettünk, amit ott nem tudtunk elhelyezni, azt felajánlottuk a városgondokságnak, hogy ők saját hatáskörükben eldönthessék, hol szeretnék azokat elhelyezni – tette hozzá.

Bozai István városgondok kiemelte, idén ősszel kiváltképp sok, több mint hétszáz fát ültetnek el városszerte. A munkálatok több projekt keretében zajlanak, ezekhez kapcsolódik jelen felajánlás is, valamint az elkövetkező hetekben a város saját pótlási kötelezettségeit és fasor ültetési feladatait is ellátják.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fatelepítés részleteiről Homoki László, a városgondokság kertészeti divízióvezetője elmondta, a Béla úti sírkert előtt korábban volt egy fakivágási program, amelynek során az elöregedett, elpusztult, balesetveszélyessé vált kínai nyárfák egy részét kellett kivágni. Az így felszabadult területre most facsemeték kerülhetnek.

– A Market Építő Zrt. 223 darab facsemetét ajánlott fel, ezek között van nagylevelű hárs, kőris, szil, juhar és ezüsthárs. A közműveket figyelembe véve a temető előtti parkolózónához ültetünk, illetve a temető hátsó kerítésénél egy hosszú fasort tudunk kialakítani – magyarázta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában