Előadás

2023.11.22. 09:00

Porondon az orosz-ukrán háború és a gázai támadás

A Háborúk világa, világok háborúja címmel tartott előadást Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem HHK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok tanszékének egyetemi docense a Fehérvár Tiszti Kaszinó Egyesület és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közös eseményén november 21-én, kedden.

Déri Brenda

Fotó: Déri Brenda / FMH

Az előadó bevezetésként a világ helyzetéről beszélt, korunk innovációiról, az információáramlás jelentőségéről, valamint a nagyhatalmi viszonyokról – USA, Kína, Oroszország –. De kitért a ChatGPT-re, a népességre, a lakhatási viszonyokra és nemzetiségi feszültségekre is. Röviden igen széleskörűen ismertette jelen világunkat, de a jövőre vonatkozó spekulációkról is megosztotta a gondolatait.

Majd áttért előadása két fő témájára az orosz-ukrán háborúra, valamint a Gázai övezetre. Előbbi kapcsán elmondta, hogy ugyan mindig is rengeteg fegyveres konfliktus volt világszerte, az azért mégiscsak elképesztő adat, hogy közel 30 millió ember menekült el a háború óta. Ebből a nagyjából 30 millióból pedig 14 millió ember maradt is a befogadó országokban. 

A gázai helyzet kapcsán az egyetemi docens véleménye szerint a Hamász már 2007 óta készült az október 7-i támadásra, hiszen a kiépített alagút hálózatukon keresztül már rengeteg rakétát csempésztek be, majd halmoztak fel. Részben ez tette lehetővé, hogy másfél óra leforgása alatt 5 ezer rakétát lőttek fel, amivel Izrael Vaskupolája – rakétaelhárító légvédelmi rendszer – nem bírt. Mint mondta, mivel Gáza igen sűrűn lakott övezet, ezért elkerülhetetlen volt a civil áldozatok száma, az viszont elkeserítő és borzasztó, hogy az elmúlt időszak azt mutatja, hogy a civil áldozatokkal nem törődve folytatódnak tovább a támadások. 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában