Országosan 140 ezer notebookot osztanak ki

2023.11.10. 18:30

Korszerű, versenyképes oktatástechnológia – notebookok is segítik a diákok tanulását

Folytatódik a 2022 tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program. A Székesfehérvári Tankerületi Központ intézményei közül elsőként a Széna Téri Általános Iskola diákjainak szülei vehették át a tanulásban is segítséget nyújtó digitális eszközöket.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírla

A székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola hetedikes diákjainak szülei vehették át elsőként azokat a notebookokat, amelyek a Klebensberg Központ által megvalósított projekt keretében segíthetik az általános és középiskolás diákok tanulását. Akik igényelték, saját használatú notebookokat vehetnek át.

– Az iskolánk hosszú évek óta kiemelt feladatként kezeli a digitális oktatást. Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen minden termünkben van okostábla, interaktív panel vagy legalább egy projektor, és ezt a kollégák a mindennapok során rendszeresen használják. Nagy mérföldkő volt, amikor az okosterem-projekt megvalósulhatott az iskolában, így az eszközöket a gyerekek kezébe is adhattuk. Azt gondolom, most értünk el egy újabb mérföldkőhöz: a hetedikes tanulóink szülei saját használatú notebookokat igényelhettek a tanulóinknak. Ezek olyan eszközök, amelyek korszerű, versenyképes oktatástechnológiai környezetet biztosítanak a gyerekeknek – fogalmazott Meszlényiné Mocsári Kinga igazgatóhelyettes a notebookok átadóján.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott, az eszközök elsődlegesen az esélyegyenlőséget és az esélyteremtést szolgálják.

– Látszólag minden a digitalizációról szól, nyilván az oktatásban is haladni kell, követni kell a digitális elvárásokat. Az okostanterem önmagában nem okos, attól válik valóban használhatóvá, hogy olyan pedagógus kollégák vannak, akik megfelelő módszertannal rendelkeznek ahhoz, hogy ezekből az élettelen vasakból tényleges tudást adjanak át diákjainknak – fogalmazott a tankerületi igazgató hozzátéve, a következő években a hetedik és tizedik évfolyam után várhatóan az ötödik évfolyamtól az érettségizőkig minden tanuló számára nyitott lesz a lehetőség arra, hogy saját használatú digitális eszközt igényeljen tanulmányaihoz. Kiemelte, az intézmények diákjai fenntartótól függetlenül igényelhetik a digitális eszközöket. Fejér vármegyében 5842 notebook kerül az intézményekhez, ezen belül Székesfehérváron több mint 2000 eszköz kerül hetedikes és tizedik évfolyamos diákokhoz.

A projekt kapcsán Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, az egész világon kihívást jelent a digitalizáció kérdése, és nagyon fontos, hogy erre minél gyorsabban reagálni tudjunk.

– Magyarország kormánya is elkötelezett abban, hogy a gyermekek számára biztosítsa ezeket az eszközöket, ezért már az előző tanévben 120 ezer notebookot osztottunk ki pedagógusok és gyermekek számára. Az idei évben további 140 ezer gépet kapnak a diákok. A projektet a következő évben az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyammal folytatjuk. Nagyon fontos, hogy biztonságban és jóra használjuk ezeket az eszközöket – mondta a 200 milliárd forintos projektről a helyettes államtitkár, aki hozzátette, a digitalizációs folyamat részeként több mint négyezer intézményben megújult a wifi-hálózat, az elektromos áramhálózat és közel háromszáz okostankönyv fejlesztése is megvalósult.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő arról beszél, habár szülőként még nem kellett szembesülnie azzal, hogy gyermekei hogyan kerülnek közel a digitális világhoz, nagyszülőként már megtapasztalta, mekkora felelősség bevezetni a gyerekeket az online térbe. Mint mondta, nagy felelősség, hogy a gyerekek úgy használják a digitális eszközöket, hogy az hasznukra váljon.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

– Rá sem ismernénk a ma Európájára, ha másfél ezer évvel ezelőtt Szent Benedek és a szerzetesi mozgalma nem kezdte volna el az antik kultúra átmentését és gazdagítását. Szent Benedek azt írta elő a regulájában kötelező jelleggel a kolostorok apátjai számára, hogy kötelesek biztosítani a szerzeteseknek palatáblát és palavesszőt. Mindezt azért, hogy az egyetemes tudást gazdagítsák és tovább tudják adni. Ma már más idők járnak, mindenki számára nyitott ez a lehetőség, a mai technikával a palatábla és a palavessző egy notebook. Minden gyermek megkaphatja ezt, hogy elsajátíthassa a képességeket ahhoz, hogy részt vehessen az egyetemes tudás gazdagításában és továbbadásában – emelte ki Róth Péter társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármester.

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Széna Téri Általános Iskola a projekt keretében százöt darab notebookot kapott, melyből negyvenkettő diákokhoz kerül, a többi az intézmény eszközparkját gyarapítja. A saját használatú eszközök tanulmányaik befejezéséig szolgálják a diákok tanulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában