Arcanum

2023.11.15. 19:00

Fejér évfordulós emlékei

Sinkó Viktória

Sziszeg a fűrész...

Baracs Kisszentmiklós termelőszövetkezetének a „Szorgalom” Tsz-nek sok forintot megtakarított az öreg szalagfűrész. Itt sziszeg, szórja a sárga faport, mellette friss deszkák sorakoznak. – olvasható a Fejér Megyei Hírlap 60 évvel ezelőtti, ezen a napon megjelent lapszámában.

Pázmánd pusztára készül kapunak a faanyag. Most fejezik be a még tavaly megkezdett kukoricagórét, mert földre kupacolva várja a termés, hogy végre fedél alá kerüljön. — Van vagy ötven holdas a kiserdőnk — mondja Rabi György ács, aki jó negyven esztendeje ismerkedett meg a mesterséggel. — Sokat segített az öreg masina. A segítségével építettük fel öt év óta a két istállónkat, a górékat, az irodaházat, gépszínt, mázsaházat, a darálót és a negyven méteres fiaztatót... — Van kukorica elég, de hát eddig nem jutottunk hozzá a betakarítás miatt — mondja Falusi Imre a sárgálló deszkahalomra mutatva. Ladi János bácsi int, hogy indulás! A rönk másik végén Falusi József igazítva fog alá aztán kattan a kapcsoló s a csillogó acélszalag sivítva-sziszegve osztja ketté a reggeli harmattól még csillogó szép, barna rönköt.

 

Nászajándék Nagyvenyimről

A nagyvenyimi nőtanács asszonyai is nagy örömmel és érdeklődéssel hallgatták a híreket az első űrhajós esküvőről. – írja ugyanezen a napon a Fejér Megyei Hírlap. A termelőszövetkezet Tyereskova szocialista brigádja nászajándékot készített; embernagyságú pólyásbabát és babakelengyét küldenek Tyereskovának. Bár a csomag egy kicsit késik, de a kedves hangú levél már biztosan kezébe került, amelyben a nagyvenyimi asszonyok sok boldogságot kívánnak neki, várják a jövendő kis űrhajós bébijét és megkérték, ha Magyarországra látogat, keresse fel, a nevét viselő brigád asszonyait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában