Dekoráció

2023.11.08. 21:00

Mézeskalács házikókból építik meg Székesfehérvárt!

Milyen illata és íze van a karácsonynak? Ha valaki ezt kérdezné tőlem egyből tudnám, hogy mit válaszoljak. Az illata fahéjas és narancsos. Az íze pedig akár a forralt boré, a kürtöskalácsé vagy a mézeskalácsé, amiből sosem lehet túl sokat enni. Az utóbbi pedig nem csak a karácsony egyik jellegzetes süteménye, hanem alkotóeleme is az ebben az időszakban készülő mézeskalács házikóknak.

Déri Brenda

Fotó: Pixabay

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az adventi időszak közeledtével arra gondolt, hogy a városban meghirdeti a mézeskalács házikó építést. De mit jelent ez pontosan?

Egy közös ’építkezésre’ invitálja a cégeket, intézményi közösségeket, civil szervezeteket, óvodás csoportokat, iskolai osztályokat és a családokat, mely során elkészíthetik Fehérvár mézeskalács változatát. 

A kezdeményezéssel az SZKKK célja az ünnepekre való hangolódáson túl, hogy a résztvevőkkel közösen elkészítsenek egy különféle mézeskalács házikókból álló csodavárost. Az elkészítés közben a határ a csillagos ég, lehet egyszerű házakat építeni, de a vállalkozóbb szelleműek akár Fehérvár egy-egy ikonikus épületeit is megformázhatják. 

Ami pedig a részleteket illeti az elkészült mézeskalács házakat november 6. és 24. között, hétköznapokon 10 órától 18 óráig várják a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ portájára. Az épületet jelenleg a hátsó bejáraton, a patak felől lehet megközelíteni. 

A szervezők arra is figyelmeztetik a résztvevőket, hogy egy közösségtől maximum 3 házat tudnak befogadni, illetve arra kérnek mindenkit, hogy a házikókat alappal ellátva készítsék el, tehát a falakat rögzítsék egy karton-, vagy mézeskalács lapra a nagyobb stabilitás érdekében. Az elkészült házak alapmérete maximum 20×30 centiméter, ez alól kivételt képeznek az ikonikus, nagyobb épületek, itt a 30×30 centiméter a maximális méret.

Az SZKKK felhívásában továbbá arra is kitér, hogy a házak leadásánál az elkészült alkotásokat egy dobozban helyezzék el a készítők és írják rá a nevüket, mert a város építésénél és díszítésénél egy kis táblán feltüntetik az alkotó közösség nevét.

A mézeskalács várost az adventi időszakban, december 4. és 22. között lehet majd megtekinteni a Városháza 1. épületének emeletén, hétköznapokon reggel 9 és este 18 óra között. Ezt követően a házikókat megpróbálják eltárolni a következő évig, hogy a város tovább bővülhessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában