30. Virágos Magyarország verseny

2023.11.27. 17:30

Elismerték a több éve folyó munkát: Kertörökség díjat kapott Iszkaszentgyörgy

Az ICOMOS és a Magyar Kertörökség Alapítvány Kertörökség díját vehette át a hétvégén Iszkaszentgyörgy a 30. Virágos Magyarország díjkiosztóján.

Borsányi Bea

Gáll Attila a díjátadón. Mellette balra Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke

Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány

- A település évek óta indul a Virágos Magyarország versenyen, 2015-ben értük el eddig a legnagyobb sikerünket. Akkor az óvoda fejlesztése után az udvar kapcsán kaptunk egy komolyabb díjat, de elismerő oklevelünk több is van – mondta a feol.hu kérdésére Gáll Attila, polgármester. 

Az elismerés az ICOMOS MNB Történeti kertek és Kertművészeti Együttesek Szakbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíja, ami többek között szakmai kiadványok megjelentetésének lehetőségét és 300 ezer forint értékű vásárlási utalványt is jelent, amit fákra költhet az önkormányzat. Utóbbiból a település kiemelt pontjaira kerülnek majd új növények. A polgármester szerint a Kertörökség díj egyértelmű elismerése annak a munkának, amit Iszkaszentgyörgyön évek óta a kastély kertjének megőrzésére fordítanak, visszajelzés, hogy érdemes a növényzettel, a környezettel törődni. Az iszkaszentgyörgyi önkormányzat és az önkéntesek igyekezete nem mellesleg egybeesik az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai civil szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának azon törekvésével, amely a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzésétre, illetve azok bemutatásra, méltó használatára irányul. 

– Annak, hogy a Magyar Kertörökség Alapítvány az idén beköltözött az iszkaszentgyörgyi kastélyba, nyilván lehet köze ehhez a díjhoz, de ne felejtsük, ők csak most jöttek, mi pedig évek óta dolgozunk a kertben, ahol többek között sikerült a buxusokat megőriznünk és kiépítettünk egy információs táblákkal ellátott tanösvényt is. A két különböző zsűrinek pedig, amelynek tagjai ellátogattak hozzánk, nincs köze az alapítványhoz! – hangsúlyozta Gáll Attila, aki büszke arra, hogy Iszkaszentgyörgy bekerült a versenyen induló többszáz település legjobbjai közé.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában