In memoriam

2023.11.02. 18:34

Elhunyt Bartos Gábor nyugalmazott osztályvezető főorvos

A Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet szomorú hírt közölt november 2-án honlapján. Mély fájdalommal búcsúznak kollégái Bartos Gábortól, a sebészeti osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosától, ki október 31-én, kedden elhunyt.

Horváth-Buthy Lilla

A legendás orvos is elődást tartott 2020-ban a kórházban. Előadása a Megemlékezés – az egyszer volt dunaújvárosi érsebészetről 1975–2016 címet viselte.

Fotó: DH-archív / Zsedrovits Enikő

Mint nekrológjukban írták, a főorvos 1931-benszületett Győrben. 1973-1997-ig volt a kórház általános sebészeti osztályának vezető főorvosa, de nyugdíjba vonulását követően is fenntartotta kapcsolatát az osztállyal. Idén februárban egy tudományos rendezvényen a kórház sebészeti osztályának indulásáról tartott előadást, képekkel illusztrálva ismertette az elmúlt hetven év fontosabb eseményeit, szakmai és területi fejlődését.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végzett 1955-ben, így 2005-ben „arany”, 2015-ben „gyémánt diplomát”, 2020-ban „vas diplomát” kapott. Sebészeti tevékenysége mellett meghatározó volt érsebészeti munkássága. Mindkét szakmában szerzett szakorvosi képesítést. 1970-ben elnyerte az orvostudományok kandidátusa tudományos fokozatot. 1971-ben, a bangladesi polgárháború idején tábori sebészeti részleget vezetett, mely kiküldetéséért Az egészségügy kiváló dolgozója lett.

2019-ig részidős foglalkozás-egészségügyi orvosként aktívan tevékenykedett, mellette érsebészet-történeti kutató-gyűjtő munkát folytatott és publikált, hogy a megszerzett tudását minél szélesebb körben átadhassa.  Mint a kórház kiemeli: tudományos munkássága is kiemelkedő volt, 166 írásbeli közlése van, valamint közel 200 előadást, poszter- és filmbemutatást tartott.  Idén a magyar érsebészet történetéről szóló könyv megírásán dolgozott.

Számos díjjal ismerték el kiváló szakmai munkáját: a ’70-es, ’80-as években kétszer kapott Miniszteri Dicséretet. 1995-ben PhD oklevélben, 1996-ban Pro Sanitate miniszteri dicsérő oklevélben részesült. 1998-ban a város vezetése Dunaújváros Egészségügyéért díjjal ismerte el munkásságát. 2003-ban elnyerte az „Érbetegségek” c. szakfolyóirat szerkesztőbizottsága által alapított „Legjobb publikációért” díjat, 2011-ben pedig ugyanennek a testületnek a Nagydíját. A Magyar Sebész Társaság Jubileumi 100. Kongresszusán, 2006-ban, megkapta a Magyar Sebészetért Emlékérmet, amely a magyar sebészet második legmagasabb kitüntetése. 2015-ben intézményünk vezetése Szent Pantaleon Emlékéremben részesítette. 2019-ben a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyar érsebészet legmagasabb kitüntetését, a Soltész Lajos Emlékérmet adományozta részére.

"Családja fájdalmában osztozva, emlékét kegyelettel és tisztelettel megőrizzük." - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában