Közmeghallgatás

2023.11.17. 10:00

Csak a pénz áll a sebességmérő telepítés útjába

Kőszárhegyen az önkormányzat éves munkájának összegzése került terítékre a kedden este tartott közmeghallgatáson. A fókuszban az önkormányzati tevékenységek, a környezetvédelem, a fejlesztések és a helyi közösségekkel való együttműködés állt.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

A közmeghallgatáson a Szár-hegy és a bányatevékenység helyzete volt a kiemelt téma. Bár a bánya a hatósági előírásoknak megfelelően működik, a környékbeli tájseb kezelése kihívások elé állítja a települést. Megoldásként a bánya szomszédságában tanösvényt alakítottak ki, ami a közösség kedvelt pihenőhelyévé vált az elmúlt évek során, melynek fejlesztésében a bánya tulajdonosa is részt vesz.

A 7-es főút folyamatos problémát jelent a lakosság számára, amely a másik fő témát adta a meghallgatásnak. A zaj- és légszennyezés csökkentése érdekében traffipax telepítését tervezik - amelynek a hatóságok zöld utat adott – de a magas költségek miatt pályázati forrásra van szüksége hozzá a településnek.

Az önkormányzat több beruházást megvalósított, mint a játszótér-bővítés, légtechnikai fejlesztések és parkoló kialakítás a hivatalnál. Az aszfaltozási munkálatok három utcát érintettek, de a tervek módosítása miatt egyes helyszíneken további infrastrukturális fejlesztésekre van szükség.

A védőnői szolgálat központi irányításának változása miatt a település elveszített egy jól működő, több mint egy évtizedes segítő szolgálatot.  Csizmaziáné Rezsnyák Márta kiváló munkáját ismerték el, aki számos fejlesztő foglalkozást tartott és kötelező feladatain túl is foglalkozott a családokkal.

A civil szervezetek részt vesznek a falu életében, különféle programokat és rendezvényeket szervezve. Az időseket segítő szolgáltatások, mint ebédszállítás, gyógyszerkiváltás, bevásárlás, és a telefonos kapcsolattartás hatékonyan működnek.

Az egyik új aszfaltút kapcsán az utómunkálatok problémái, különösen a csapadékvíz elvezetés terén érkezett a lakosság részéről észrevétel, mivel az utcában folyamatosan gondot okoz a csapadékvíz. A költségvetési korlátok miatt az erre kiírt pályázati források csak részben voltak elérhetők, ami nem volt elégséges a településen zajló útfejlesztéshez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában