Reagált a volt intézményvezető

2023.11.06. 13:22

Azonnali hatállyal menesztették L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját

Az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Múzeumban állomásozó Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) kapcsán több hír is napvilágot látott az országos médiában.

Feol.hu

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

Dúró Dóra országgyűlési képviselő ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításon látható egyes képsorok nem valók 18 év alattiaknak, s azzal, hogy számukra is megtekinthetők a fényképek, az intézmény sérti a gyermekvédelmi törvényt. A Mi Hazánk Mozgalom közleménye szerint baj, hogy "a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az »LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot«, illetve a »meleg idősotthont« ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

Dúró Dóra felvetésére, megkeresésére válaszul Csák János illetékes miniszter közölte, hogy "a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón, így a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet" – olvasható az MTI számára eljuttatott közleményben. 

November 6-án, hétfőn pedig már a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye is olvasható volt az MTI-n, miszerint "Csák János miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát. A miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során."

Az Index értesülései szerint L. Simon László éppen a Múzeumok Szakmai Napja című rendezvényen vett részt a Magyar Nemzeti Múzeumban, amikor a hírt közölhették vele: a köszöntő beszédét még elmondta, de az első kerekasztal-beszélgetésről már kihívták. Ezt követően már nem is tért vissza a beszélgetésre.

Ugyancsak a portál információi szerint Hammerstein Judit főigazgató-helyettes lehet L. Simon László utóda.

Időközben L. Simon László közösségi oldalán a következőkről tájékoztatott: "Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Ezt maga a minisztérium is elismerte korábbi levelében: »Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (...)« A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában