Az Öreg Sasok tisztelettel emlékeztek egy pilótára

2023.11.27. 09:00

Amerikai repülőhalál Pátka határában

Egy amerikai pilóta lelte halálát 1944. november 26-án, 79 évvel ezelőtt Pátka határában. A székesfehérvári repülősök rá emlékezve vasárnap gyertyát gyújtottak a lezuhanás helyszínén.

Tihanyi Tamás

Brotesser Zoltán az Albatrosz Repülő Egyesület Öreg Sasok szakosztálya nevében emlékezett a helyszínen

Fotó: Albatrosz RE

Brotesser Zoltán és az Albatrosz Repülő Egyesület tagjai évről évre visszatérnek a község határába, hogy tisztelegjenek egy repülős bajtárs, a második világháború egyik amerikai hősi halottjának emléke előtt. Virágot vittek a helyszínre és az Öreg Sasok szakosztálya nevében gyertyát gyújtottak. Szomorúan állapították meg, hogy az emléktáblát valaki megrongálta, de állapota szerencsére javítható.  

A pilóta, George W. Baird Jr. főhadnagy szerény emléktáblája 
Fotó: Albatrosz RE 

Az amerikai P-38-as Lightningok aznap alacsonytámadást végeztek az egyik Székesfehérvár közelében lévő és a csákvári repülőtér ellen. A támadók az olaszországi Rioliban állomásozó 14. Fighter group 49. századának gépei voltak, a jelentések szerint aznap négy repülőgépet veszítettek. Három zuhant le egymás után, az első kettő pilótája meghalt, a harmadik vadász Seregélyestől délre csapódott a földbe, de a pilótának sikerült kiugrania és német fogságba került. Az utolsó, negyedik P-38-as találatot kapott és lángoló motorral megpróbált menekülni. A pilóta rádión segítséget kért, egy bajtársa mellé zárkózott, hogy kísérje és megvédje, ha szükséges. A kísérő későbbi jelentése szerint azonban a sérült Lightning folyamatosan veszített magasságából, majd pilótája elveszítette uralmát a gép felett és Székesfehérvártól északi irányban, lapos szögben Pátka fagyos földjébe csapódott. 

Egy Lightning típusú vadászgép Minnesota állam egyik repülőmúzeumában (jobbra)
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A pilóta, George W. Baird Jr. főhadnagy a helyszínen meghalt, furcsa módon földi maradványai egy belgiumi katonai temetőben pihennek. Nem tudjuk, hogyan kerültek oda. De azt igen, hogy Baird főhadnagy 1918-ban Wisconsin államban született. A főiskola elvégzése után számvivőtisztként dolgozott, majd 1942-ben belépett a hadseregbe, ahol a pilótakiképzést követően 1944-ben hadnagyként a 15. Légi Hadsereg kötelékében az olaszországi hadszíntérre került. Harcolt Franciaország, Németország, Románia, Csehország, Jugoszlávia és Magyarország légterében is. Haditettei közül kettőt említenek meg a visszaemlékezések: 1944. szeptember 3-án részt vett a jugoszláviai Smeredovo feletti légiharcban, amikor két német repülőgépet lőtt le, augusztusban pedig B-17-es bombázók vadászkísérőjeként ott volt egy olyan romániai hadműveletben, amikor amerikai repülősöket szabadítottak ki egy fogolytáborból. Baird főhadnagy haláláig ötven bevetést élt túl. Felesége, Elaine nevét festette gépének oldalára, de az asszony hiába várta haza férjét, akit Pátka határában, hazájától sokezer kilométerre ragadott el a háború ördöge.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában