Az elmúlt negyed évszázadra emlékeztek

2023.11.24. 10:00

A szerb nemzetiség kulturális örökségének ünneplése Fehérváron

A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat, amely a város kulturális táján egy ragyogó gyöngyszemként tündököl, csütörtökön ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A Rác utcában található, történelmi jelentőségű közösségi központban, az ünnepség egy igazán emlékezetes alkalom volt.

Hajdú Marianna

Az emlékérmet Csepeli Attila Gyula, Sándorovits Lászlóné és Sándorovits György vehette át az ünnepi ceremónián, a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat Rác utcai központjában

Forrás: Székesfehérári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat

A szerb közösség Székesfehérváron mély történelmi gyökerekkel rendelkezik, a török ​​hódítók korából eredeztetve. A város nyugati részén, a Palotaváros területén telepedtek le, és az évek során elengedhetetlen részévé váltak a helyi társadalomnak. A szerb kultúra és hagyományok ápolása a városban a skanzen kialakításával az 1980-as években kapott új lendületet, amely a szerb örökség megőrzésének csodálatos tanúbizonysága.

A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat nem csupán egy kulturális szervezet, hanem a közösség szíve és lelke is. Számos kulturális eseményt szerveznek, összekovácsolják a helyi közösséget, és a szerb hagyományokat és kultúrát ápolják a városban. Kiemelkedő eredményük a Szerb ortodox templom és az értékes ikonok felújítása. A templom, mely a skanzen része is, nemcsak a szerb közösség, hanem az egész város számára is különleges jelentőséggel bír.

A csütörtökön délután tartott 25. évfordulós ünnepség során, az önkormányzat emlékérmekkel és emléklapokkal ismerte el azoknak a tagoknak a munkáját, akik a közösségért és annak értékeiért kiemelkedően sokat tettek. Az Ivanovity Katalin, az első szerb festőnő  emlékének tiszteletére létrehozott díjjal a közösség öt kiemelkedő tagját jutalmazták. Az elismeréseket Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat vezetője adta át, hálát adva a közösségért végzett munkájukért Sándorovits Lászlónénak, Viedemann Ilonának, Sándorovics Györgynek, Csepeli Attila Gyulának és Matos Gábornak.

Az ünnepség nem csak a múltat ​​ünnepelte, hanem a jövőre is tekintett. Az önkormányzat célja, hogy folytassák a hagyományokat, a nyelv és az épített örökség ápolását, biztosítva ezzel, hogy a szerb kultúra virágzása ezután is folytatódik Székesfehérváron. Az események és a kitüntetések – bár néhányuk betegség miatt későbbi átadásra vár – megerősíti a közösség összetartozását és elkötelezettségét az örökségük iránt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában