Rehabilitáció

2023.11.27. 15:00

A Szent László-patak vízrendezésének második üteme is lezárult: ez történt Martonvásár, Ráckeresztúr és Ercsi térségében

A Szent László-patak térségében újabb vízügyi fejlesztéseket zár a közeljövőben a Vízügy. Ezúttal Martonvásár, Ráckeresztúr és Ercsi területén került sor a patak medrének rehabilitációjára.

S. Töttő Rita

Fotó: Vízügy

Uniós és kormányzati forrásból, mintegy 1,4 milliárd forintból állhatott neki az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Szent László-patak térségét érintő fejlesztés második ütemének. Az első projekt 2021-ben zárult, melynek akkor elkészült vízrendezési beruházásához szervesen kapcsolódik a fejlesztés folytatása. A mostani beruházás hivatalosan november 30-án zárul, melyről a Vízügy közleménye elárulta: a vízrendezési munkálatok során a cél az volt, hogy mérsékeljék az éghajlatváltozás felszíni és felszín alatti vizekre gyakorolt káros hatásait, ezzel javítva a vízfolyás vízgazdálkodását. Ez elősegíti a vízhiányos időszakokban jelentkező vízigények kielégítését, növeli a természetes vízkészletek hasznosíthatóságát.

A második ütemben Martonvásár, Ráckeresztúr és Ercsi térségében végeztek munkálatokat. A meder rehabilitációja során sor került iszapoló kotrásra, az így keletkezett kotrási anyag elterítésére, továbbá felületrendezésre és kisvízi meder kialakítására is. A vízrendezési cél ezzel teljesült: javultak a vízkészlet-szabályozás feltételei. Mindezek mellett felújították az úgynevezett oldalműtárgyakat, javították a híd alatti burkolatokat, továbbá Ráckeresztúrnál új átereszt is építettek.

Fotó: Vízügy

Martonvásáron felújították a vízszolgáltatást biztosító osztóművet, Gyúró térségében pedig egy új kisvízi mederduzzasztó épülhetett a projekt keretében. Mindezekre – áll a Vízügy szakmai közleményében – azért van szükség, hogy jelentősen javuljanak a térségi vízvisszatartás műszaki feltételei. Ráckeresztúron vízhiánymonitoring állomás épült, amely hat különböző talajszint mélységben mér talajhőmérsékletet, talajnedvességet, továbbá légköri hőmérsékletet, relatív páratartalmat és csapadék adatokat is szolgáltat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában