Eredményes egyeztetés a Magyar Közúttal

2023.10.04. 13:56

Új Csóri úti körforgalom: Fehérvár megkezdi az átépítési tervek elkészítését

A Magyar Közút szakembereivel történt szakmai egyeztetést követően súlykorlátozás bevezetésén gondolkodnak az Új Csóri úton, illetve a város, saját költségén megkezdi a körforgalom átépítéséhez szükséges engedélyes tervek készítését.

Házi Péter

Idén januárban drónnal végeztek forgalomszámlálást az Új Csóri úti körforgalomnál, ennek eredménye alapján készült el több verzió is az átépítésére

Fotó: FMH-Archív / FG

Amint arról korábban beszámoltunk, a székesfehérvári önkormányzat nem várt az állami felmérésekre, tervezésre, hanem egy drónos forgalomszámlálást rendelt, illetve a modellek alapján olyan javaslatok, verziók elkészítését várta a mérnököktől, amelyek segíthetnek csökkenteni a körforgalom környékén igen gyakori torlódásokat. 

Cser-Palkovics András polgármester most újabb, fontos lépésről számolt be az ügyben közösségi oldalán:

"Bár nem önkormányzati, hanem állami útról és csomópontról van szó, rengeteg fehérvárit érint az ügy, ezért célszerűbbnek és gyorsabbnak látjuk, ha magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést. Tárgyaltunk súlykorlátozás bevezetéséről is az Új Csóri útra, ahonnan a 7,5 tonna feletti, nem célforgalmú teherjárműveket szeretnénk kitiltatni. Ez ugyan áttörést önmagában nem hoz majd a csomópontnak, de könnyítést biztosan, már csak a sávösszeolvadásoknál a cipzár-elv alkalmazása kapcsán is." - fogalmazott a polgármester.

A bejegyzés szerint konstruktív és hatékony egyeztetésen van túl az önkormányzat a Magyar Közút szakembereivel, akikkel megállapodtak: az önkormányzat vállalja, hogy elkészíti a körforgalom bővítésének engedélyes terveit, ezek minden költségével. Ha minden jól megy, akkor a tervező kiválasztása után nagyjából 6 hónapot vesz majd igénybe a munka.

A polgármester megjegyezte, amint a tervek elkészülnek, látni lehet majd, mekkora költségei és egyéb vonzatai lennének az átépítésnek, és hogy azt milyen konstrukcióban lehetne megoldani. 

"Természetesen minden beavatkozáshoz a tulajdonos, tehát az állam beleegyezése legalábbis kell, de ezen a hídon majd a tervekkel a kezünkben megyünk át. Addig is, az előkészítési folyamatot igyekszünk a lehető leggyorsabban lezárni, a város finanszírozásával és koordinációjában, hiszen meggyőződésem szerint a közlekedők többségét pont nem érdekli, hogy ki oldja meg a gondjukat, csak legyen megoldva. A helyi problémák megoldása pedig helyi erővel a leghatékonyabb." - zárta bejegyzését a fehérvári polgármester.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában