Talán a leghosszabb menet volt

2023.10.01. 19:00

Több száz felvonuló és több ezer néző a szüreti felvonuláson, Móron (videó, galéria)

Szeptember 28. és október 1. között zajlott a Móri Bornapok, Népzenei és Néptáncfesztivál. Az összesen négynapos rendezvény utolsó napja mindig a vasárnap délután induló szüreti felvonulás. A nézők száma is jelentős volt, de a felvonulók talán még sosem voltak ennyien.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

Az érdeklődés nem ok nélkül való, hiszen motoros rendőri felvezetéssel, karikás ostort forgató csikósok, lovas polgárőrök, vidám énekegyüttesek, taláros, zászlós borlovagok, borbaráti társaságok, hintóban ülő borkirálynők, móri és pusztavámi fúvósok, népi vonósok, vívósportokban jeleskedők, és természetesen néptáncos csoportok apraja és nagyja vonul végig ilyenkor Mór fontosabb utcáin. 

Fotó: Hrubos Zsolt

Mindig a Szent Rókus kápolna a menet kiinduló pontja és a nézők ezreivel szegélyezett Wekerle úton mennek a szereplők a Vértes Áruházi körforgalom és a Gesztenyesoron keresztül a Kapucinus téri nagyszínpad elé. A menetben haladó csapatokat, szervezeteket, egyesületeket két helyen is bemutatják a nézőseregnek. A városháza előtti szakaszon és a menet végállomásán is hallhatja a közönség, hogy éppen kik haladnak el a nézők sorfala között. 

A menetben már ott volt az új borkirálynő Négele Dóra, aki udvarhölgyeivel közösen egy olyan fogaton kocsikázta végig a felvonulást, melynek bakján Varga Máté, a Móri Borvidék Hegyközségének elnöke foglalt helyet. 

Fotó: Hrubos Zsolt

A barna talárban vonuló  móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagjai pedig már nemcsak a Móri Bornapokat ünnepelték, hanem két új tagjukat is. Kárbin Andrea és Lendvay András a rendezvény nagyszínpadán mérettetett meg és mivel minden elvárásnak megfeleltek, Gábor Csaba, a borrend elnök-nagymestere taggá avatta őket. 

Vasárnap délután négyre hívta az érdeklődőket szervező Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület a néptánc fesztivál egyik leglátványosabb pillanataira. A gálaműsoron fellépett a szervező, vagyis a Edelweiss, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Móri Forgatós Néptáncegyüttes, a Rozmaring Móri Kistérségi Nemzetiségi Táncegyüttes Egyesület és természetesen a Szomori Német Nemzetiségi Tánccsoport is. 

Fotó: Hrubos Zsolt

A gála csak a néptáncnak vetett véget egy kis időre, a tánc viszont folytatódott tovább, hiszen a Kapucinus téri nagyszínpadon 18:30-kor az Everflash koncertjét láthatták és hallhatták az érdeklődők. 19:30-kor Phoenix RT lép színpadra, őket a gyorsan repülő hosszú hétvége utolsó fellépője, a 21:00-22.30-ig hangulatot gerjesztő Dj Dominique váltja, majd véget ér a 2023-as Móri Bornapok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában