A Szeder utcai lakókat várták

2023.10.02. 20:00

Több parkolóhely, egyirányú utca - ezek a tervek

Az érintett önkormányzati képviselők részvételével tartott lakossági fórumon csak maroknyian vettek részt hétfő délután, pedig a kérdés mindenkit érint, aki a Szeder utcában lakik és autója is van: bővülhet a parkolóhelyek száma, ha támogatják a lakók a terveket és pénz is lesz a munkára.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Régi probléma a Palotai út végével párhuzamosan futó Szeder utcában a parkolás. A házsor építésekor a tömbházakban élő családok többségének vélhetően nem volt gépkocsija, ma viszont az egyes lakásokhoz akár több autó is tartozik, amelyekkel parkolni kell(ene), lehetőség szerint az otthon közelében. A helyzet mára egyre tarthatatlanabb, hiszen az utca mindkét oldalát parkoló kocsik foglalják el, ami miatt szűkös lett az utca a közlekedők számára. Ráadásul nincs is elég parkolóhely, így többen szabálytalanul parkolnak a gépkocsikkal. – Tavasszal határoztuk el, hogy megterveztetünk egy parkolóbővítést, ami 21 új helyet jelentene, ugyanakkor némi forgalmi változással is járna – mondta Szigli István, aki hozzátette, a jelenlegi számítások alapján 90 millió forintba kerülne a tervek kivitelezése. – Kérdés, hogy ezt az összeget a városi költségvetés elbírja-e? A másik kérdés, hogy a lakók támogatják-e az elképzeléseket? Amennyiben igen, úgy megkezdjük a terv engedélyeztetését – folytatta a képviselő.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Szeder utcai lakók véleményére voltak tehát kíváncsiak a képviselők hétfő délután az utcai fórumon, ahol Kovács Zsoltné és Szigli István várta az érdeklődőket, a véleményeket és a kérdéseket a Szeder utcai hőközpont előtt, azon a területen, amely érintett lenne az átalakításban. A terveket készítő cég képviselője térképpel felszerelkezve érkezett és kezdésként elmondta, milyen szabályokat kellett a tervezéskor betartania. Az átalakítás a Szeder utca 53. és 69. számú házak előtti területet érintené, ahol részben az úttal párhuzamos, valamint 105, illetve 60 fokos beállókat alakítanának ki. A 63. és 65. számok előtt, a házakkal szemben az úthoz képest 90 fokban lehetne parkolni. A házak előtt futó járdát megtartanák, viszont a hőközpont előtti gyalogos felület beljebb kerülne a mostanihoz képest. A legnagyobb és sokakat érintő változás az lenne, hogy a 61. számtól a Palotai út irányába egyirányúvá válna az utca. Ez Szigli István elmondása szerint azt a célt szolgálná, hogy megszűntesse a Szeder utca átmenő forgalmát és nyugalmasabbá váljon a környék. Azt a képviselők és a tervező is hangsúlyozta, a terület adottságaihoz mérten a legjobb megoldást igyekeztek megtervezni. 

Ha minden pozitívan alakul, az építkezés jövőre kezdődhetne meg és ha minden együtt van, vélhetően szeptemberre be is fejeződhetne. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában