Frissen telepített erdő veszi körül

2023.10.25. 14:03

Szombaton délelőtt vehetik birtokba a fehérváriak az Alsóvárosi réten létrehozott látogatóközpontot

Nem kevesebb mint 120 ezer facsemetét ültettek el az elmúlt években Székesfehérváron, elsősorban a Palotavárosi tavaknál, illetve azon az Alsóvárosi réten, ahol az elkészült látogatóközpontot most szombaton avatják és nyitják meg az érdeklődők számra.

Házi Péter

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Újabb jó hírrel szolgált Cser-Palkovics András fehérvári polgármester, aki közösségi oldalán jelentette be, hogy hogy szombat délelőtt nyitják meg a Fehérvár Tüdeje Program II. ütemében létrehozott látogatóközpontot, melyet egy frissen telepített erdő vesz körül az Alsóvárosi rét keleti harmadában. A négy-öt éve, szintén a Fehérvár Tüdeje program keretében telepített fasorok mostanra már a laikus szemnek is erdőnek látszanak.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár polgármestere egy kis összegzést is nyújt ebben a témakörben: Az elmúlt években összesen mintegy 120 ezer erdészeti csemetét ültettek el Fehérváron, ez 12 hektárt tesz ki. Elsősorban a Palotavárosi tavak mellett és mögött, az Alsóvárosi réten és környékén, valamint a Sóstó mellett hoztak létre új erdőket.

A facsemeték többsége tölgy, nyár, szil, kőris vagy juharfa. Fajtától és az adott talaj minőségétől is függ, hogy az elmúlt 3-4 évben mekkorát tudtak nőni, van közöttük már 4 méteres fa is és egy métert is alig elérő csemete. A fiatal erdőkről való gondoskodást folyamatosan végzik a szakemberek, ahogy az esetleges pótlásokat is.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

"Nem is kérdés tehát, hogy az erdősítéseket folytatnunk kell, ahogyan lehetőség szerint a belterületi fatelepítéseket is.  Bízom benne, hogy az Alsóvárosi rét keleti részén létrehozott új erdő és látogatóközpont sokak számára jelent majd kikapcsolódást és örömet. Az ott lévő csemetékre és minden erdőnkre kérem, hogy közösen vigyázzunk, hiszen nagy értéket képviselnek!" - fogalmazott a polgármester.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában