Mi a teendő ilyenkor?

2023.10.25. 12:00

Sérült őz hevert Fehérvár határában

Feltehetően valaki elgázolta Fehérvár határában azt az őzet, amelyet több arra közlekedő autós is észrevett kedd reggel.

Déri Brenda

Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ FB-oldala

A közösségi oldalon több bejegyzést is megosztottak a földön fekvő őzről, aki a képet látva szerencsére még eszméleténél volt. Állapota felől a Sóstó Vadvédelmi Központnál érdeklődtünk, ahol Csete Gábor természetvédelmi vezető arról tájékoztott minket, hogy az állatról az illetékes vadásztársaság intézkedett, nem pedig a központ. Illetve azt is megtudtuk tőle, hogy mit kell tenni vadgázolás vagy sérült nagytestű vad észlelése esetén. 

– Az elsődleges feladatunk hívni a 112-őt, pontosan elmondani mi történt vagy hol láttuk a sérült állatot. Vadászható állatfajok esetén – őz, szarvasok, vaddisznó, róka, borz, mezei nyúl stb – minden esetben az illetékes vadásztársaság szakembere járhat el, őt a hatóságnak a helyszínre kell hívnia – állt válaszában.

Csete Gábor továbbá arra is kitért, hogy vannak olyan állatfajok, amelyeket működésük kezdete óta nem fogadnak. Ide tartoznak például a galambok, mert járványtani veszélyt jelentenek a védett madarakra nézve. De a már fent említett vadászható emlős fajok is ide sorolhatók, mivel esetükben jogszabály tiltja az előzetes engedély nélküli állatorvosi ellátást. Illetve háziállatokat sem fogadnak be. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában