Ünnep

2023.10.02. 15:20

Ötven éve nyitotta meg kapuit a Tóvárosi Óvoda (galéria)

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a jubileumi hét a székesfehérvári Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodájában, amelyet az intézmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartanak és amelyek között lesznek családok számára szóló programok is.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

- Most, amikor az óvoda fennállásának évfordulóját ünnepeljük, egyben emlékezünk, felidézzük a múltat, keressük a gyökereket, amiből a jelen is táplálkozik és a jövő kiteljesedhet – mondta beszéde elején Tóth Ildikó óvodaigazgató, aki végigvezette a hallgatóságot az intézmény történetén. Ebből megtudhattuk többek között, hogy a Tóvárosi Óvoda 1973. november 7-én nyitotta meg a kapuit, de ténylegesen csak decembertől tudta a gyermekeket fogadni, addigra rendezték ugyanis be az emeletes épületet, amire akkor 1 millió forintot kaptak. Az intézmény 6 csoportban, 242 fővel kezdte meg működését. A vendégek között jelen volt több korábbi óvodavezető, így az első, Tímár Jánosné, utódja, Farkas Rudolfné és Nagy Tamásné is.

Az óvoda, ahogy azt Cser-Palkovics András, polgármester is kiemelte beszédében, az akkor dr. Münnich Ferencről elnevezett lakóteleppel párhuzamosan, az első tömbházakkal együtt épült és nagy segítséget jelentett az új lakásokba beköltöző családoknak. Mindez Székesfehérvár életének abban az időszakában következett be, amikor a lakosok száma a két évtizeddel korábbi 60 ezerről 120 ezerre ugrott, köszönhetően a gyárak és az egyéb munkalehetőségek miatt beköltözők nagy számának. A polgármester hangsúlyozta, a Tóvárosi Óvoda ma is fontos eleme a városi intézményrendszernek és ma is nagy segítséget jelent a szülőknek.

Az óvoda népszerűségét jól mutatja, hogy 1974-1980 között a csoportok igen magas létszámmal, esetenként több mint 40 fővel működtek, így aztán 1986-ban a szolgálati lakásból egy hetedik csoportszobát alakítottak ki. Az épület karbantartásában, az udvarrendezésben, a hiányzó felszerelések beszerzésében fontos szerepet töltöttek be a szülők, illetve a munkahelyeik. Az óvoda szinte a kezdetektől a Vasvári Pál Óvónőképző Szakközépiskola gyakorlati helye is volt egészen 1999-ig, de ma is többen választják a felsőoktatásban tanuló óvodapedagógusok közül gyakorlati helyként a Tóvárosi Óvodát. 

Az önkormányzat a jeles évforduló kapcsán már korábban 55 millió forintos támogatást nyújtott az óvodának, amelyből teljesen megújult a földszinti konyha és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiség, a mosókonyha, valamint polikarbonát tetőt kapott az emeleti terasz és az udvari lépcsőket is felújították. 

Ahogy azt az óvodaigazgató a feol.hu kérdésére elmondta, az előttünk álló hetet az ötvenéves jubileum hangulata járja át a Tóvárosi Óvodában, ahol minden napra más-más programmal készültek. Ezek között lesznek kifejezetten a gyerekeknek szólók a délelőtti órákban és közös, családi délutánok is. A hetet pénteken egy hatalmas születésnapi parti zárja tortával és természetesen közös gyertyafújással. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában