Komoly szemléletváltásnak lehetünk tanúi

2023.10.31. 14:40

Önálló, családias lakóépületekbe költözhetnek a fogyatékkal élők Polgárdiban (galéria)

Az új szolgáltatási forma az egyén képességeire építve lehetőséget teremt a fogyatékossággal élők számára az önálló életvitelhez szükséges készségek elsajátítására, a tartalmas közösségi tevékenységekre. A fogyatékossággal élők immáron a többségi társadalom közvetlen szomszédságában élhetnek.

Héjj Vivien

Az intézmény lakói zenés-táncos előadással örvendeztették meg a projektzáró ünnepség közönségét

Fotó: NAGY NORBERT

Tíz, egyenként tizenkét férőhelyes lakóingatlan épült Polgárdiban, melyek a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény férőhelyeinek kiváltását szolgálják. Az intézmény fogyatékossággal élő lakói új környezetben, lehetőségeikhez mérten magukról gondoskodva tölthetik napjaikat.

A mintegy 2,7 milliárd forintból megvalósult fejlesztés projektzáró eseményén Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője arról beszélt, az elmúlt évtizedekben jelentős szemléletváltásnak lehettünk tanúi, részesei. A megengedő, túlhordozó ellátásból áttértünk az egyén képességeire építő, az egyén szükségleteit figyelembe vevő gondoskodásra.

– Az új szolgáltatási forma az egyén képességeire építve, a lakhatás és mindennapi életvitel különválasztása révén lehetőséget teremt a kiváltásban résztvevők számára az önálló életükhöz szükséges új készségek elsajátítására, tartalmas közösségi tevékenységekre, társas programmegosztásban való részvételre, a szükségleteik alapján egyénközpontú, személyre szabott szolgáltatások igénybevételére – hangsúlyozta.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a polgárdi beruházás országos szinten is figyelemre méltó, mert halmozottan súlyos fogyatékossággal élők lakhatásának megváltoztatására ilyen nagy létszámban még senki sem vállalkozott Magyarországon.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, az államszocializmus lenyomatával, mely szerint a fogyatékkal élők, a szenvedélybetegek és a pszichiátriai gondoskodásra szorulók a települések szélén, a többségi társadalomtól elrejtve élnek, szakítani kell. Hozzátette, év végére közel ötezer olyan férőhely lesz az országban, ahol családias lakóépületekben lakhatnak azok a fogyatékossággal élő emberek, akik korábban száz-kétszáz-háromszáz fős nagy intézményekben laktak.

– A támogatott lakhatási program lényege, hogy kis családi házak épülnek föl, ahová a fogyatékossággal élők beköltözhetnek, ezzel a lakhatás különválik a nappali foglalkoztatástól vagy az ellátási helyszíntől, hiszen a nap végén mindenki hazamegy a saját otthonába – húzta alá Fülöp Attila.

A családi házak helyszínéül szolgáló ingatlanokat térítésmentesen biztosította Polgárdi önkormányzata. A projekt kapcsán Nyikos László polgármester a település szociális elköteleződését emelte ki, melyre példaként szolgál a most átadott telephelyek mellett a tekerespusztai intézmény és a fővárosi önkormányzat Polgárdiban működő idősotthona is.

A beruházás kapcsán elhangzott, a tizenkét fős lakóingatlanok egyenként kétszáz négyzetméteresek. A házakban hat kétszemélyes lakószobát és kétszobánként egy-egy fürdőszobát, valamint konyhát, étkezőt és közösségi tereket is kialakítottak. A szociális intézmény központi telephelyén a már meglévő épület átépítésével és egy új, kétszáznyolcvannyolc négyzetméteres ingatlan építésével létrejött egy olyan szolgáltató centrum, amelyben fejlesztéshez, foglalkoztatáshoz és szabadidős tevékenységekhez szükséges termeket alakítottak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában