Húsznál kevesebb épület kérte eddig a távmeleget

2023.10.06. 14:45

Nem lesz drágább a távfűtés Fehérváron: egy hét múlva indul a fűtésszezon

Habár már csak egy hét van a távfűtési szezon indulásááig, a jó idő miatt még csak néhány házban kérték a fűtés elindítását. A lakosság által fizetendő távhő ára az idei évben sem lesz magasabb a tavalyinál.

Házi Péter

Forrás: Shutterstock

Tavaly szeptemberben, a hónap második felében már olyan hűvös volt az idő, hogy egyre többen kérték a fűtés hivatalos szezon előtti elindítását. Így mire október 15., a hivatalos indítás napja beköszöntött, gyakorlatilag már minden távfűtött épületben elindult a szolgáltatás. Ez idén korántsincs így - mondta a feol érdeklődésére Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója. Amint ugyanis megtudtuk, eddig húsznál kevesebb épületben érezték úgy a lakók, hogy az éjszakai hűvös miatt kérik a szolgáltatás idő előtti bekapcsolását.

- ​Mivel éjszaka, hajnalban azért már hideg van, jól esik a reggeli meleg. Ugyanakkor azt fontos hangsúlyozni, hogy - mivel szabályozott rendszerről van szó - , napközben automatikusan leáll a fűtés - mondta Szauter Ákos, aki szerint jobb, ha nem hagyjuk kihűlni az épületeket, mert jóval több energiába kerül a lehűlt, 17-18 fokos épületet felfűteni 22-23 fokra. 

A távfűtés elindításának akadálya, ha az adott épület saját, belső rendszere nincs feltöltve a keringetéshez szükséges vízzel, ezért a Széphő javasolja, hogy ahol például radiátorcsere vagy egyéb javítás miatt a nyáron leürítették a ház rendszerét, a feltöltésről mielőbb gondoskodjon az épület. Szauter Ákos információja szerint egyébként idén ilyen szempontból jól állnak a fehérvári házak, nagyjából egy tucat épületnél nem tudna elindulni ebben a pillanatban a fűtés a fent említett helyzet miatt.

Kérdésünkre, miszerint az idei, október 1-től kezdődő gázévben milyen áron jut a Széphő a földgázhoz, a vezérigazgató elmondta, a tavalyi, extrém magas árakhoz képest a gázár, illetve ebből következően a hőár lefeleződött a nem lakossági fogyasztók számára. A lakosság esetében pedig a több mint egy évtizede élő állami támogatási rendszernek köszönhetően idén sem lesz áremelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában