Járuljon hozzá Ön is!

2023.10.24. 12:29

Láthatósági mellényt gyűjtenek a kutatómentők a rollereseknek: szerkesztőségünkön is leadhatók a támogatások

Sokan érzik úgy manapság, hogy a rolleresek „törvényen kívüliek”. Egyre több olyan balesetről hallani, melynek résztvevője ez a kicsi, de gyors kétkerekű, ám a legtöbb eset be sem kerül a hírekbe. A velencei-tavi speciális kutató-mentők ezt látva, gyűjtésbe kezdtek: láthatósági mellényeket szeretnének szétosztani, elsősorban a tó körül. Székesfehérváron a Fejér Megyei Hírlap portája a gyűjtőpont.

S. Töttő Rita

Fotó: Illusztráció: Pexels

Egy 9 éves kisfiút ért baleset kapcsán érezte úgy Balogh Lajos, a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentő Alapítvány kutatómentője, hogy elmondja véleményét a rolleres közlekedés egyre súlyosbodó jelenségéről, problémájáról. Az elektromos rollerek, mint mondja, „a legsunyibb járművek egyike”, amely csendes és gyors, éppen ezért „inkább hasonlít tulajdonságai miatt egy városi hadszíntéri lopakodó, gyorsreagálású, az ellenséget összezavaró járműhöz, mint egy a városokban biztonságosan használható kétkerekűhöz”.

A közlekedésben résztvevők mostanra pontosan tudják, mit jelent ez: akár gyalogosan, kerékpárral, autóval vagy nagyobb járművel közlekedik valaki, gyakran felfoghatatlanul gyorsan érkezik mellé az egyik pillanatban még a látás perifériáján sem látható rolleres, amely a másik pillanatra már előtte van. Egészen más résztvevője ő a közlekedésnek, mint bárki más.  „A rollereseknek, mivel folyamatosan valami vagy valaki által ki vannak takarva, keskenységük és a sárga mellény hiánya miatt úgy kellene közlekedniük, mint a farkasok által üldözött nyúlnak, extra óvatossággal, figyelemmel! E helyett élvezve a jármű gyorsulási képességeit, úgy közlekednek, mint az utak királyai” – foglalja össze a közutakon tapasztalható egyre kétségbeejtőbb jelenséget a kutatómentő. Aki szerint ugyan még időben vagyunk ahhoz, hogy tegyünk valamit értük, de már most is túl sok – mindennapos – a baleset, amelynek részesei: áldozatai vagy éppen okozói.

Viszont nagyon kevés ilyen balesetről vannak hírek – tette hozzá a feol.hu-nak Balogh Lajos -, hiszen ha nincs súlyosabb törés, komolyabb sérülés, akkor az eset után megy mindenki a maga útjára. De – hangsúlyozta -, eljött az idő a cselekvésre, mert egyre több és súlyosabb rolleres baleset lesz.

- Nem hagyhatjuk, hogy a közöny győzzön, s a „törvényen kívüliség” hitében rollerezzenek keresztül az utakon – gyerekek, felnőttek egyaránt! Minden egyes nap kapok ezzel a témával kapcsolatosan megkereséseket, ezért döntöttem úgy, hogy tenni kell valamit – mondja a kutatómentő, aki láthatósági mellény gyűjtésébe kezdett, hogy a kapott, figyelemfelhívó színű darabokat szétoszthassák a rollerezők között. Első körben a Velencei-tó körüli kerékpárutakon szeretnék odaadni azokat az érintetteknek.

A kezdeményezéshez csatlakozik a Fejér Megyei Hírlap is, így Székesfehérváron az Ady Endre utca 15. szám alatti portán adhatják le a támogatók a láthatósági mellényeket, melyeket eljuttatunk a szervezethez. A támogatók, ha kedvet éreznek hozzá, egy cetlit is mellékelhetnek adományukhoz, nevükkel, üzenetükkel. A Velencei-tó körül pedig, ha összegyűlt egy nagyobb mennyiség, a kutatómentők szívesen házhoz mennek a felajánlásokért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában