A felelős gazdálkodásnak is köszönhető a siker

2023.10.04. 16:00

Közel 90 millió forintból újult meg Gánton a Béke téri park (galéria)

Szerdán átadták a gyönyörűen megújult Béke teret Gánton, amelyre 2021 végén nyert pályázati támogatást a település. A kivitelező bő két hónap alatt készült el a nem kis munkával.

Borsányi Bea

A szalagot a kivitelező képviselőjével vágták át szerda délelőtt a Béke téren

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Béke tér Gánt legnagyobb zöldfelülete, egyben a falu központjának is tekinthető, itt van a templom és a játszótér is. A tér szinte minden elemében megújult, így – ha lehet – még szebb és zöldebb lett. A felújítás során többezer tő növényt ültettek el, új padokat telepítettek, megújult a területen található négy híd, a régi járdák helyett pedig szélesebb, térkőburkolattal ellátott gyalogutakat alakítottak ki. Ezzel együtt megszépült a gánti forrás környéke és egy buszmegálló utasvárója is. A tér teljes megújítására 86,6 millió forintot biztosított Magyarország Kormánya, amihez a község önkormányzata 16,3 millió forintot tett hozzá önerőből.

Ahogy azt Krausz János, polgármester az átadón kiemelte, a felújítás fontos állomás azoknak a projekteknek a sorában, amelyek Gánton az elmúlt években megvalósultak. – Nem szeretnénk azonban itt megállni! Már előkészítés alatt áll további két pályázatunk, amelyekből belterületi utakat kívánunk fejleszteni – mondta Krausz, aki azt is hozzátette, a különböző támogatásoknak köszönhető, hogy Gántnak maradt pénze kisebb, de fontos fejlesztésekre a településen. 

A gyerekek már korábban birtokba vehették a felújított játszóteret, de szerdán is nagy örömmel játszottak rajta.
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke a bejáráson megjegyezte, a támogatás összegéből sikerült a lehető legkomplexebb fejlesztést megvalósítani, amivel ráadásul rekordgyorsasággal készültek el. Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Gánt a bauxitbánya 1926-os megnyitásának és működésének köszönhetően a 30-as évek elejére a megye infrastrukturálisan legfejlettebb települése volt. A bányát azonban 1988-ban bezárták, a rendszerváltás idejére pedig Gánt igen rossz állapotba került. A fejlődés a 2010-es években indult újra. A központi támogatásoknak köszönhetően közel 2 milliárd forint került a településre, amelyekből különféle fejlesztések valósultak meg. Ezeket is sorra vette a Béke tér átadóján Tessely. - A TOP Plusz, amiből a tér felújítása megvalósult, az a forrás, ami nincs! Ez az a forrás, amit az Európai Unió nem ad oda a magyar embereknek. Ez a gánti fejlesztés azért valósulhatott meg mégis, mert Magyarország Kormánya nemzeti forrásból megelőlegezte az Unió által visszatartott forrást – tette hozzá Tessely, aki azzal zárta, az elmúlt években végbement fejlesztésekhez a támogatásokon felül az is kellet, hogy Gánt Község Önkormányzata felelősen gazdálkodjon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában