Színpompás ételek a füstpaplan alatt

2023.10.01. 13:05

Kiváló időben tarthatta meg a Lecsófesztivált Székesfehérvár (videó, galéria)

A rossz idő miatt egy héttel később startolt a Fehérvári Lecsófőző Vigasság, de érdemes is volt áttenni az időpontot, mert ragyogott a nap és a versenyzők arca. Már jóval az előre kitűzött hivatalos megnyitó előtt csapatok tucatjai főzték és sütötték a reggelit, hogy legyen energia a nagy főzéshez.

Palocsai Jenő

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Már reggel nyolckor is szállt a keményfa fehér füstje a belvárosban a 2023-as Fehérvári Lecsófőző Vigasság csapatainak köszönhetően. 

-Örülök annak, hogy ezen a hétvégén szép idő fogadta azokat a csapatokat, közösségeket, akik úgy döntöttek részt vesznek a rendezvényen. Muszáj emlékeztetnünk mindenkit arra, hogy Sipos József és csapata nélkül ma nem lehetnénk itt a fesztiválon, hiszen annak idején ők álmodták meg ezt az egészet. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy nagyon szép hagyománya lett a város őszi rendezvényeinek. Sok-sok ezer ember mozgat meg, illetve közösséget, családot, baráti társaságot, vagy éppen munkahelyi közösséget. Nagyon örülök, hogy most is több százan jöttek. A móri út felújítása miatt kicsit kisebb a terület és máshogy sikerült elhelyezni, de örülök annak, hogy sikerült megtartani, mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki újságírói kérdésre elárulta, hogy bár már nem eszik lecsót, de korábban a tojásos változatát kedvelte, különösen puha fehér kenyérrel tunkolva. A főzőhelyszínen sétáló város vezetője hozzátette: „-Ez a rendezvény a találkozások, a beszélgetések és a sok mosoly színtere. Sokan mondták már, hogy itt találkoznak igazán barátok, társaságok, mert itt van egyszerre több órájuk is egymásra.” 

A tűz nem csak a bográcsok alatt ropogott, hanem a reggeli készítéséhez hozott legkülönbözőbb tűzrakó alkalmatosságokban is. A belőlük áradó hő és az egyre erősebb nap sugarai miatt egyre többen nyúltak a legkülönbözőbb védőitalhoz. 

A Spongya Team minden igényt kielégítve két különböző frissítővel készült a nagy napra. A hideg lecsó feliratú műanyag hordókban hűvös sör, a kézzel pumpálható hagyományos háti permetezőben pedig fehérborból, szódából és málnaszörpből kevert macifröccs oltotta a szomjat. 

-Csülökpörkölt, babos–toros káposzta készül nálunk füstölt oldalassal és persze lecsó, ami most egy autentikus recept alapján készül, szalonna kolbász és só, esetleg tojás, ha nagyon akarja a csapat. Én már 12 éve csinálom ezt, és a terv szerint most elvisszük a zsűri asztalára is a lecsót. A korábbi években volt, hogy nem sikerült, például történt olyan is,hogy leesett félúton a tányér, de olyan is, hogy annyira csípős lett, hogy eleve oda se vittük mondta Kis Csaba, a Spongya Team vezetője, aki elárulta, hogy az a terve, kettévágott halloween tökben fogják tálalni és úgy viszik az ítészek elé. 

Három asztaltársaságot tett ki az Emerson Team és közülük az egyik csapatot arról faggattuk, miért szeletelnek a lecsófesztiválon, a szalonna és a kolbász otthonában padlizsánt? 

-Mi alapvetően nem egy hagyományos magyar lecsóban gondolkoztunk, hanem egy francia jellegű Ratatouille szerű, padlizsános, cukkinis, teljesen vegán változatot készítünk. A padlizsánt és a cukkínit lepirítjuk előre, majd egybe kerül az egész lecsó, ahogy azt hagyományosan megszoktuk. Nincs senki a csapatban, aki miatt muszáj lenne vegánnak lennie, egyszerűen csak emellett tettük le a voksunkat és ezekhez az alapanyagokhoz nem szükséges semmiféle állati eredetű hozzávaló, így a zsír helyett is olíva olajat használunk, mondta a főzőcsapat tagja, Bognár Zsolt. 

Tavaly ők benne voltak az első húszban, ám a elmondásuk szerint a tálalás miatt veszítettek pontokat. 

Sokan csak a főzéshez szükséges eszközök garmadáját telepítették az előre kijelölt főzőhelyre, de többen nagy hangsúlyt fektettek a díszítésre, akár teljes installációra is. Az egyik például Mexikó hangulatát hozta el a bíróság és az evangélikus templom közé. 

-A mienk csípősebb lesz egy picivel, mint a megszokott és jobb, finomabb is mivel szívvel-lélekkel, hangulattal és persze ideillő zenével készítjük. Az összetevők túlnyomó többsége a szokásos, hagyma, paprika, paradicsom, kolbász és szalonna, de ami a lényeg, a legfontosabb hozzávaló az a mexikói csípős salsa, a salsa macha, és így készül a macho lecsó, mondta el kérdésünkre a Macho Lecsó csapat legifjabb tagja Alonso-Ibarra Dániel. Délben náluk még egy klasszikus mexikói játék is volt, a pinata, Szétütöttek pár óriási édességtárolót a gyerekek, hogy azok hozzájussanak a finomságokhoz. 

A színpadon folyik a műsor, felnőttnek és gyereknek, és zajlik a katonai sátornál a toborzás, és persze minden irányból szól az ezernyi zene és a keményfa illatos füstje. 

A nap végére maradt a koronázási ceremónia: a 2023-as Fehérvári Lecsófőző Vigasságon Gedai Viktor fejére került a Lecsókirály koronája – írta meg a városi honlap. A Kecskemétről érkezett céges csapat kapitánya feleségével, Gedainé Szabó Viktóriával közösen főzte meg az aranyérmes, különleges fűszerekkel ízesített mediterrán lecsót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában