Előadások, közönségtalálkozók és más programok

2023.10.12. 18:30

II. Fehérvári Határtalan Fesztivál: egy hét a Kárpát-medencei magyarság autonómiájáért

A tavalyi, sikeres Székesfehérvári Székely Fesztivál folytatásaként egészhetes, kulturális programsorozattal hívják fel a figyelmet a Kárpát-medencei magyar közösségek önrendelkezésének fontosságára Székesfehérváron.

Borsányi Bea

Mészáros János Elek 2022 októberében a fehérvári olimpiai emlékműnél énekelt. Ezúttal hazafias dalokat ad elő

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

A II. Fehérvári Határtalan Fesztivált október 23-29. között a székesfehérvári önkormányzat és a VÁLASZ Független Civilek Fehérvárért Egyesület támogatásával az Előadóművészekért Alapítvány szervezi. Ahogy azt Szili Csaba, a fesztivál kommunikációs vezetője a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón kiemelte, a hét fő eseménye, a szombati Székely Mulatság nem keverendő össze a minden év tavaszán tartott Székely Bállal. 

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön plakátkiállítással indul a heti rendezvények sora. Kedden Hidán Csaba, erdélyi származású magyar történész, egyetemi oktató lesz a Hétvezér Est vendége. Szerdán a Hazajáró című turisztikai magazinműsor készítői érkeznek városunkba, míg csütörtökön a sporté lesz a főszerep: a labdarúgás és a jégkorong szerelmeseit várják a Városházára. Pénteken székely humor estet tartanak. A hét kiemelt eseménye – erről Juhász László, a VÁLASZ elnöke, a rendezvény védnöke beszélt - a Székely Mulatság lesz, amelyet október 28-án szombaton tartanak a Malom utcai Táncházban. Maga a mulatság csak este 7 órakor kezdődik, de a szervezők egésznapos programokkal készülnek. A délelőtt folyamán főként a családokat és a gyerekeket várják táncházzal, népi játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal és itt lesz Csernik Szende, székely mesemondó is, aki természetesen mesélni is fog. A nap másik vendége a kerámiáiról is ismert, csíkszeredai születésű Ambrus Attila lesz. Délután a néptánc és a népzene lesz a középpontban, 18 órakor pedig Kis Kata lép fel. A székely-csángó mulatság a Kákics zenekarral 19 órakor kezdődik. A mulatságra a belépőjegyek mellett támogatói jegyeket is árulnak. 

A hét zárásaként, a székely autonómia napján – ez 2015 óta mindig október utolsó vasárnapja – fáklyás őrtűzzel állnak ki a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése mellett, miközben Mészáros János Elek hazafias dalokat ad elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában