Érdemes odafigyelni!

2023.10.25. 07:00

Három családnál is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Pákozdon, Nagyvenyimen és Dunaújvárosban is a szén-monoxid-érzékelő hangos sípolása figyelmeztette a lakókat a mérgező gáz jelenlétére. Mindhárom lakásban nyílt égésterű gázkazánnal fűtöttek. - tájékoztatott a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Feol.hu

Fotó: Illusztráció / Pixabay

Október 21-én egy családi ház fürdőszobájában a kombi gázkazán működése közben szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő Pákozdon. A ház idős lakója a 112-es egységes segélyhívó számon kért segítséget, és a teraszon várta meg a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat, akik a fürdőszobában, a nappaliban és a tetőtérben is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét.
Október 23-án reggel egy gázfűtéses családi házban riasztott a szén-monoxid-érzékelő Nagyvenyimen. Az épület pincéjében egy nyílt égésterű kombi gázkazán üzemelt, amikor a földszinten elhelyezett szén-monoxid-érzékelő jelzése figyelmeztette a lakókat a veszélyre. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók a földszinten a pinceajtót kinyitva magas szén-monoxid-koncentrációt mértek.
Dunaújvárosban is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő hétfőn este. Egy családi ház fürdőszobájában zuhanyzás közben jelzett a készülék. A lakó a tűzoltók értesítése után a műveletirányító kérésére kinyitotta az ablakokat és az udvaron várta meg a segítséget. A város hivatásos tűzoltói mellett a gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett, és a műszeres mérések kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a fürdőszobai kombi gázkazán közelében.
Személyi sérülés, rosszullét a szén-monoxid-érzékelők jelzésének köszönhetően egyik esetnél sem történt.

Szén-monoxid leggyakrabban ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni, és ha szükséges, kitisztíttatni, karbantartásukat elvégeztetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő. A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a boltokban elérhető érzékelőket, azonban interneten lehet találkozni nem megbízható készülékekkel.
A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája az alábbi linken érhető el.

A katasztrófavédelem figyelemfelhívó kisfilmje a szén-monoxid veszélyéről:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában