Frissen Fejérből

2023.10.18. 16:59

Hamarosan megnyitják az utat az új fehérvári multicsarnokhoz (galéria, videó)

Székesfehérvár határában, a Velence felé vezető oldalon magasodik az épülő és a tervek szerint 2023 végére elkészülő Alba Aréna.

Szanyi-Nagy Judit

Gyalogos-átkelőhely és kerékpárút is található a megújult részen

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Akik erre közlekednek, már hosszú hetek óta láthatják: az utak elkészültek, jó állapotban várják a sport- és egyéb közéleti, kulturális rendezvényekre érkezőket az aréna átadását követően.

Október 20-án, pénteken egy újabb mérföldkőhöz érkezik a beruházás. Mint közösségi oldali bejegyzésében Cser-Palkovics András polgármester megfogalmazta, ekkor indul ugyanis a multicsarnok úthálózatának műszaki átadás-átvétele. Igen, korábban, mint a csarnok átadása, mivel az építkezés indulásakor szándékosan különválasztották a két projektet: az épület és az úthálózat elkészítését.

"Az Alba Ipari Zónát a Budai bevezetővel összekötő utak elkészültek, a hatósági engedélyeztetésük elindulhat a műszaki átadás után. Sajnos azonban minimum 60 nap, mire az engedélyeket megszerzi városunk és megnyithatjuk a forgalomnak ezeket az utakat" – fogalmazott a városvezető, aki egy korábbi posztjában számolt be arról, miért is tart ennyi ideig egy-egy, ránézésre már elkészült út megnyitása.

 

Eszerint "amikor elkészül egy új út, akkor azt az építő cég »készre jelenti.« Ezután 8 napon belül összehívnak mindenkit, aki érintett az építkezésben: a műszaki ellenőrt, a tulajdonost, a katasztrófavédelmet, ha kell a vízügyet, ha van vasútvonal akkor annak az üzemeltetőjét, az érintett közművek kezelőit. Ez a csapat végigmegy az elkészült művön, mindenki a saját szempontjai szerint nyilatkozik, hogy a szabályainak megfelel-e a kész mű. A műszaki ellenőr ebből jegyzőkönyvet csinál, és ha vannak hibák, azok listáját csatolja. A kivitelező ezután megmondja, mennyi idő kell neki a jelzett hibák javítására. Ha ezekkel elkészült, akkor megint minden érintett ellenőrzi, hogy megfelel-e a szabályoknak, elvárásoknak a projekt, és ha igen, akkor ezt írásba adja. Ezt hívjuk műszaki átadás-átvételnek. Azonban ez az egész csak a dolog fele: Ha eddig ugyanis minden klappolt, a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvvel a beruházó kéri a forgalomba helyezési engedélyt. A hatóság újabb helyszíni szemlét hív össze, megkeresi az érintett szakhatóságokat is és maximum 25 nap alatt lefolytatja az engedélyezést. Persze, csak akkor 25 nap az eljárás, ha minden stimmel és nincs szükség hiánypótlásra. Összesen tehát átlagosan hatvan nap, mire egy út készre jelentésétől eljutunk addig, hogy megindul a forgalom."

Az engedélyek megszerzését követően az ipari zóna megközelíthető lesz – a Rozmaring és Palánkai utcákon keresztül – a Budairól is, enyhítve a terhelést a Seregélyesi úton és csomópontjain. További fejlemény – tette hozzá a polgármester –, hogy az Alba Ipari Zóna tulajdonosa megkezdi a zóna belső útjainak felújítását, ezzel is felkészülve a megnövekvő forgalomra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában