Leleményes garázsvásár Csőszön

2023.10.17. 18:30

Forradalmi kezdeményezés, ami jobban hasonlított kincskereséshez, mint vásárhoz

A kedves kis faluban különleges esemény tartottak: A helyiek nem csak új tárgyakra tehettek szert, de a közösségi összefogás és a fenntarthatóság jegyében is tevékenykedtek.

Hajdú Marianna

Nem kevesebb, mint 14 helyszínt lehetett felkutatni a csőszi kincskeresős garázsvásáron

Forrás: Viniczai Anikó

A településen nemrégiben megrendezett garázsvásár igazán egyedülállóra sikerült, amiről Viniczai Anikó, az esemény mögött álló ötletgazda mesél a Feol.hu-nak a kezdeményezés hátteréről és céljairól.

Anikó egy egyszerű gondolattal indította el a garázsvásár projektet. 

– Mindenkinek vannak otthon feleslegessé vált tárgyai, amelyek csak a helyet foglalják. Miért ne tudnánk ezeknek az eszközöknek új életet, esetleg a helyi közösséget is összehozzuk? - mondta. 

A csőszi lakosok összegyűltek egy garázsvásárra a hivatal udvarán is
Forrás: Viniczai Anikó

A településen található garázsok és udvarok átmenetileg kis boltokká alakultak, ahol a helyiek megvásárolhatták egymás használt tárgyait. 

– A környezettudatosság növekedése miatt fontosnak tartom, hogy az ilyen típusú eseményekkel növeljük tárgyaink élettartamát. Ezen túlmenően a közösségi összefogás és a helyi kultúra erősítése is kulcsfontosságú tulajdonságú – fűzte hozzá az ötletgazda.

A házak udvarán a gyerekek is igazi kincsekre akadhattak
Forrás: Viniczai Anikó

Az esemény egyik különlegessége a vaktérkép volt. Anikó úgy gondolta, hogy a vásárlóknak is lehet egy kis kaland a napjukban. 

– Nem akartam nyilvánosan címeket megosztani, ezért úgy döntöttem, hogy a vakon mutatom meg az árusító helyeket. Azt is feltüntettem, hogy milyen termékekkel találkozhatnak az adott helyszínen, így a vásárlók egyfajta “kincskeresésben” is részt vehettek – árulta el a kulisszatitkokat Anikó.

A csőszi garázsvásáron mindent "is" lehetett találni. A sok holmi között valódi kincsekre is lehett akadni
Forrás: Viniczai Anikó

A falu lakói lelkesen fogadták az ötletet. 

– Öröm volt látni, hogy az emberek összegyűlnek, beszélgetnek, és együtt töltik az időt – meséli Anikó. 

Az esemény sikere azt mutatja, hogy a helyi közösségeknek nagy szükségük van az ilyen típusú kezdeményezésekre, amelyek összehozzák az embereket és erősítik a közösségi szellemet.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában