Trófeák, filmek, ételek és a levegő farkasai

2023.10.22. 09:00

Először rendeztek családi vadásznapot Bicskén

Bicske önkormányzata, a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár, valamint az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete első alkalommal rendezett családi vadásznapot és kiállítást a város központjában.

Tihanyi Tamás

A családi vadásznap résztvevői között jobbról a második Takács József kultúrházigazgató, mellette középen Pikács Árpád főszakács

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A program Bálint Istvánné polgármester köszöntőjével kezdődött el már pénteken délután, hogy aztán másnap délelőtt a Kossuth téren folytatódjanak az események.  

– Megkerestem a Nimród Vadászújságot, érdeklődve, hogy a „Nimród 111” elnevezésű fotókiállításukat milyen módon tudnánk mi is bemutatni – mondta az ötlet születéséről Takács József, a művelődési ház igazgatója. – Valamivel több, mint egy hónapja rendezték meg az országos vadásznapi ünnepséget Tatabányán, ahol a kiállítás már szerepelt, és ígéretet kaptam arra, hogy ez a hosszú hétvége már a miénk lesz. Előzetesen arról volt szó, hogy Kovács Zoltán főszerkesztő, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár nyitja majd meg az eseményt, de ő nem tudott eljönni, helyette Bors Richárd főszerkesztő-helyettes és a vadászkamarától Pechtol Lajos érkezett és szólt, majd Prihoda Judit élményfestés bemutatója színesítette a programot. Intézményünk filozófiája, hogy nálunk a kultúra, a művészet és a szórakozás egy helyen van, és a különböző művészeti ágak fúzióját tekintjük egyetlen kiállításnak. Ezért bátorkodtam a helyi és környékbeli vadásztársaságokat megkeresni azzal a javaslattal, hogy rendezzünk trófeakiállítást is. Aztán a történet tovább szélesedett, így lett a kezdeményezésből családi nap.  

Takács Bence a büszke ragadozómadárral, Verával 
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már a reggeli órákban kilenc csapat részvételével elkezdődött a főzőverseny a Kossuth-szobor szomszédságában, amelyhez nem csak vadásztársaságok, de helyi civil szervezetek is csatlakoztak: ők maguk szerezték be a vadhúst a készülő hagyományos és különleges ételekhez, melyek között még bivalyból készült is akadt. A szervezők felvették a kapcsolatot vadászkutyatartókkal, fajtatenyésztőkkel, elfogadta meghívásukat Kisteleki Gergely solymász is, a vármegyei rendőr-főkapitányság pedig munkakutya-bemutatót tartott. Megérkeztek Székesfehérvárról a faesztergályos mesteremberek, miközben a művelődési központban a „Kisvadász sarok” gyerekfoglalkozásokkal és lézeres lövészettel várta a kicsiket és szüleiket. A színpadon kulturális műsor szórakoztatta a megjelenteket, fellépett a Mayer Néptáncműhely és Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész. A Fiatalok házában a már említett kiállítások mellett „Az utolsó vadászat” című film bemutatójával, szakmai és oktató filmvetítésekkel várták az érdeklődőket, de aznap még egészségügyi szűrővizsgálatokra is lehetett jelentkezni.  

– Biztos, hogy lesz folytatás annak ellenére, hogy a vármegyében már sok helyen rendeznek vadásznapot, de mi úgy gondoltuk, ha csinálunk valamit, azt csináljuk nagyon! – szögezte le Takács József. –  Sok civil szervezet mögénk állt és így teljesedhetett ki ez a szép kerek program, a visszajelzések pedig máris igen jók, főként a gyermekes szülők hálásak. Sikerült közelebb hoznunk a vadászatot és a természetet a fiatalokhoz, márpedig ha vadászokkal vadászélményekről akar valaki beszélgetni, az nem öt percig tart. Bicskéről és környékéről négy vadásztársaságtól jöttek el hozzánk, sokan barátok, mások hosszú idő után nálunk találkoztak újra.  

– Ő egy 15 éves tojó Harris, egy sivatagi ragadozómadár-faj tagja – mutatta be a karján egyensúlyozó Verát Kisteleki Gergely. – A Harris az egyetlen olyan ragadozómadár, amely falkában vadászik, mint a farkas, ezért a legszociálisabb ragadozómadárnak is szokták mondani. David Attenborourgh úgy hívta őket, hogy ők a levegő farkasai. Van egy vezér közöttük, folyamatosan kommunikálnak, stratégiát állítanak fel, megszervezik a vadászatot, majd osztozkodnak a zsákmányon. 

A rendezők a legkisebbeknek „Kisvadász sarkot” alakítottak ki a művelődési ház aulájában 
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Gergely elmondta, hogy azért lehet gyakran találkozni velük a különböző bemutatókon, mert jól bírják a szélsőséges időjárási körülményeket. Eredeti sivatagos lakhelyükön, Mexikóban és Arizonában ugyanis nagyok a hőingadozások, ezért az ilyesmire kevésbé érzékenyek, mint a hazai ragadozófajok. 

– Türelmes és következetes munka eredménye, hogy ennyire nyugodtak az ember közelségében, de azért mindegyik madár külön egyéniség. Soprontól Nyíregyházáig járjuk vele és a többi madárral az országot, ezért már egyáltalán nem zavarja őket a nyüzsgés.  

A főzőverseny szakmai értékelőjének szerepét a bicskei A Fogadó főszakácsa, Pikács Árpád vállalta el, ő volt az is, aki elkészítette a megnyitó ünnepség menüsorát. Nem akármilyen ételkülönlegességeket kóstolhattak a meghívott vendégek: a tárkonyos vadraguleves után fehérboros vaddisznóragu következett túrógombóccal, majd desszertként étcsokoládés krémet kínáltak erdei gyümölccsel. Árpád, aki több nyugat-európai ország nívós vendéglátóhelyén dolgozott már, elmondta: remek élményt jelentett számára, hogy a vadászok frissen elejtett szarvast és vaddisznót hoztak a konyhájára, és neki ilyen nagyszerű alapanyagból lehetett szerencséje az ételeket elkészíteni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában