Trend

2023.10.11. 19:30

Élénk, rikító fényszórók és lesötétített szélvédők – nem éri meg menőzni!

Valószínűleg már mindenkivel előfordult, hogy az autójában ülve menet közben elvakította őt a szemben érkező kocsi fényszórója, mert abba nem az előírásoknak megfelelő izzók voltak, hanem valamilyen ’trendibb’ rikító színű.

Déri Brenda

Trendi, de nem éri meg

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Nem ritka, hogy sok autós szereti feldobni a járműveit egyéb olyan kiegészítőkkel, elemekkel, amelyeket gyárilag nem tartalmaz az autó. De mi történik akkor, ha ezzel saját magán túl egy másik közlekedőt is veszélybe sodor? Mi van akkor, ha annyira elvakítja például a szemben érkező sofőrt a nem megfelelő lámpaizzó, hogy balesetveszélyes helyzet következik be? 

Annak érdekében, hogy utánajárjunk az erre irányuló szabályoknak, megkerestük a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, akik arról tájékoztatták a feol-t, hogy a közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amelynek műszaki, biztonsági és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek.

– A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet – a továbbiakban: MR. – a világító és fényjelző berendezések alkalmazására és működésére vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a 37-69. §-ban szabályozza – fogalmaztak válaszukban. De mit is jelent ez pontosan?

Sok autós szereti feldobni a járműveit
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Közúti Közlekedési Egyezményben foglaltak szerint éjszaka az úton közlekedő minden motoros járműnek előre legalább két fehér vagy kadmium sárga fényt, hátra pedig páros számú piros fényt kell mutatniuk. A nemzeti jogszabályok azonban engedélyezhetik előre a borostyánsárga helyzetjelző fényeket. Amennyiben a rendőr intézkedése során szabálysértést észlel, szankciót alkalmazhat, ami lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság és feljelentés.

A nem megfelelő izzók használatán túl felmerült még, hogy manapság igen nagy trendnek örvendenek a lesötétített fóliázott üvegek is, így kíváncsiak voltunk arra, hogy e kapcsán milyen szabályok vannak érvényben. A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet leírja, hogy a szélvédőn és a „B oszlop” előtti üvegeken nem engedélyezettek olyan színezett fóliák, amelyek a rendes fényáteresztést az előírt minimum alá csökkentenék. Ha valaki azonban ennek ellenére színezett fóliát helyez fel a nem engedélyezett részekre hasonlóan, mint a fent említett esetben szankciókra számíthat, ami ugyancsak figyelmeztetés, helyszíni bírság és feljelentés is lehet. 

Összességében tehát nem éri meg ’menőzni” egy élénkebb lámpával egy-egy lesötétített szélvédővel.


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában