Az ország védelmének legkülső bástyái

2023.10.03. 19:00

A hatvan határőr a hősi halottakról is megemlékezett Nagyvelegen

A nemrég még csak hagyományteremtő céllal megszervezett határőr találkozó, az évek alatt valóban a település eseménysorozatának része lett. Immár 5. alkalommal találkoztak azok a katonák, akik akár évtizedekig az ország védelmének legkülső bástyái voltak.

Palocsai Jenő

Balról jobbra Salamon Gyula veterán határőr, Béndek József altábornagy, a határőrség volt országos parancsnoka, Móder András főszervező Andorka Árpád volt törzszászlós

Fotó: Önkormányzat

Szeptember utolsó hétvégéjén 5. alkalommal rendeztek Veterán Határőr Találkozót Nagyvelegen. A találkozóra közel 60 bajtárs érkezett az ország több pontjáról és a rendezvényt megtisztelte Béndek József altábornagy, a határőrség egykori országos parancsnoka is.

A rendezvény természetesen a Himnusszal kezdődött, majd felcsendült a Határőr Himnusz, ezt követően a főszervező, Móder András veterán határőr köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót az altábornagynak. Az egykori parancsnok, Béndek József, beszédében méltatta a szervezet múltbéli hősies helytállását, megemlékezett a határok védelme közben elhunyt hősi halottakról és kérte a jelenlévő közösséget, hogy tartsa meg szokásait és ne hagyja kialudni a határőr hagyományok ápolásának lángját, majd átadta a szót Salamon Gyulának.

Fotó: Önkormányzat

Az elmúlt évek szervezője, aki szintén nagyon fontosnak tartja a határőr találkozók megrendezését, beszédében tisztelettel köszöntötte a jelenlévőket és vezetésével gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartottak.

Erre az alkalomra különleges összeállítás is készült, melyet a megjelent határőrök kivetítőn tekinthettek meg.

Fotó: Önkormányzat

Móder András szervező tiszteletét fejezte ki az altábornagynak, valamint Andorka Árpád volt törzszászlósnak és Salamon Gyula veterán határőrnek, akiknek emléklapot nyújtott át.

A megemlékezést a Határvadász induló zárta. A továbbiakban ünnepi vacsora és bajtársi beszélgetés következett, ez követték az élőzenével kísért katonadalok, amit a résztvevők közösen énekeltek, majd kezdődött a kiváló hangulatú mulatság és persze a régi, szép idők felidézése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában