Hétvezér est Fehérváron

2023.10.16. 15:00

A Bory obeliszk – a magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékműve

A Fejér Szövetség 614. Hétvezér estjén Kónyi-Kiss Botond és Szili Csaba Gergely A Bory obeliszk – a magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékműve címmel tart előadást október 17-én, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

Szili Csaba Gergely (b), Juhász László, Boór Ferenc és Kónyi-Kiss Botond

Fotó: FMH-Archív / NN

Kónyi-Kiss Botond építész, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke, a székesfehérvári önkormányzat pénzügyi-, költségvetési és jogi bizottságának tagja. Szili Csaba Gergely pedagógus történész, a Válasz Független Civilek Egyesület alelnöke, Fejér vármegyei önkormányzati képviselő.

Amint az előadás moderátora, Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke lapunknak elmondta:

– Százhárom évvel ezelőtt, 1920. október 17-én avatta a Székes Fejér Város és Fejér Vármegye közgyűlése közösen Bory Jenő emlékművét annak tiszteletére, hogy 1919. október 12-én Horthy Miklós vezetésével bevonult a Nemzeti Hadsereg Székesfehérvárra. Felszabadítva a királyi várost a román katonai megszállás alól, megszüntetve ezzel a több hónapos terrort, rablást, és a lakosság több hónapos zaklatását. A felszabadítás 100. évfordulóján, 2019-ben az Országzászló Védnöki Testület felkérésére a Fejér Szövetség és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Fejér vármegyei szervezete közös felhívással fordult Székesfehérvár és Fejér vármegye önkormányzataihoz és Székesfehérvár lakosságához, hogy társadalmi összefogással állítsák helyre Bory Jenő obeliszkjét.

Az előadók és a résztvevők az előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Hadsereg Fehérvárt felszabadító megmozdulásáról, és bemutatják az elkészült látványtervet, illetve összefoglalják a felhívás óta eltelt négy évben történteket.

1946 márciusában ledöntött emlékmű Emmarózánál
Fotó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában