Iszkaszentgyörgy volt az első helyszín

2023.09.23. 19:10

Útjára indult a történeti kerteket megújító mozgalom

Több mint száz önkéntes regisztrált előzetesen a szombati kertmunkákra az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Peppenheim kastélyba. Többségüket az eső sem tántorította el: esőkabátban, gumicsizmában érkeztek.

Borsányi Bea

Önkéntesek egy csoportja indul a kastély udvaráról a reggeli esőben a számukra kijelölt helyre dolgozni

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A jelentkezők nem csak helyiek voltak, de a fővárosból és az ország más részeiről is érkeztek a NÖF és a Magyar Kertörökség Alapítvány által szervezett munkára, amelyhez az iszkaszentgyörgyi önkormányzat is csatlakozott. – A Magyar Kertörökség Alapítvány két éve alakult és mivel részt veszünk a magyarországi történeti kertek fenntarthatósági stratégiájának kidolgozásában, az idén zászlónkra tűztük az önkéntes munkák szervezését. Iszkaszentgyörgyön tartottuk az elsőt. A mozgalom létezik Nyugat-Európában is, ahol például Angliában az ilyen kertek fenntartási munkálatainak mintegy negyedrészét rendszeresen önkéntesek végzik. Ezt a mozgalmat szeretnénk mi is az itthoni történeti kertekben meghonosítani, hiszen az állam nem tud mindent finanszírozni – mondta a reggeli gyülekező idején Hajdú Gábor, az alapítvány kommunikációs munkatársa. 

A szombati napon az iszkaszentgyörgyi kastélykert több pontján terveztek munkákat, ezek egyike volt a kastély homlokzata alatt elterülő úgynevezett formal garden, amelynek a dokumentációs feltárását az alapítvány már elvégezte. Ez képezi majd egy komolyabb helyreállítási munka alapját. Az önkénteseket viszont nyilván az olyan munkákba lehet bevonni, amihez nem kell különösebb szakértelem, ilyenek a sövény nyírása, a patak medrének kitakarítása, szemétszedés vagy az angolpark kőhidjainak borostyántól való megszabadítása. 

Az önkéntes munka nem csak a közös munkáról szól, de egyben a közösségépítésről és az ismeretterjesztésről is. Az egész napos program rövid előadással zárult, amiben a kastély és a kastélykert történetét mutatták be a résztvevőknek. Így lesz ez a jövőben is és nem csak Iszkaszentgyörgyön! – Tavasszal mindenképpen folytatjuk a történeti kert megújító mozgalmunkat, amibe további, szintén a NÖF fenntartásában lévő kastélykerteket is tervezünk bevonni. Ezekre is várjuk az önkénteseket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában