"Egy olyan országba mennek, ahol emberöltő óta nincs béke"

2023.09.20. 14:00

Ünnepélyes keretek között búcsúztak az iraki szolgálatba induló katonáktól a Városház téren (videó)

A Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 17. váltásának tagjai hamarosan missziós szolgálatot teljesítenek Irakban, tőlük búcsúztak valamennyien a Magyar Honvédség és a város nevében a szeptember 20-i kibocsátó ünnepségen.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tettre kész és fegyelmezett katonákkal telt meg szerda délelőtt a Városház tér, amelynek apropója nem kevesebb, mint a következő iraki misszióba indulás. Ők azok a katonák, akik vállalják a misszió által megkövetelt többletfeladatok végrehajtását és a nagyobb terheket. Tőlük búcsúzott az elsők között Lőrincz Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, aki mint mondta: azzal, hogy a 17. váltás tagjai vállalták a missziót arról tettek tanúbizonyságot, hogy mennyire szeretik hazájukat és ezért képesek áldozatot is hozni.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A magyar katona szolgáljon itthon vagy külföldön, a Magyar Honvédséget képviseli minden egyes beosztásában. Az itt jelenlévők között vannak, akik már korábban is részt vettek missziós feladat végrehajtásban. Ők tudják, hogy minden misszió más, sőt egy-egy missziós területen is nagyon gyorsan változhatnak a követelmények és a körülmények. Nincsen ugyanolyan hat hónap, nincsenek rutinfeladatok, mindig mindenre és mindenkire figyelni kell! Egy olyan országba mennek, ahol emberöltő óta nincs béke, fel kell készülni minden helyzetre és a kiképzésen elsajátítottakat végrehajtani – fogalmazott a dandártábornok.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hangsúlyozta továbbá, hogy a feladatokat és azok végrehajtását alaposan kell megtervezni és felkészülni a a hadszíntérre, amely nem hasonlítható semelyik másikhoz. 

Ezt követően Horváth Kornél százados, a kontingens lelkésze megáldotta az állományt, majd elismerésben részesítették Vass Zoltán alezredest, kontingensparancsnokot. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens mostani váltásáról megtudtuk azt is, hogy most is a tartalékos katonák szolgálatára épít. A közel 140 fős állomány több katonai szervezetből áll össze, a váltás gerincét azonban a Magyar Honvédség Területvédelmi Ezredeinek a katonái adják.

Az ünnepség zárásaként a Szózatot hallhattuk, mely alatt díszmenetben kivonultak a katonák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában