Tíz éve hunyt el a Szabadművelődés Háza egykori igazgatója

2023.09.12. 15:30

Tóth Lászlóra emlékeznek szombaton a Vörösmarty Színházban

A székesfehérvári kulturális élet meghatározó alakja volt Tóth László, aki 1951. szeptember 16-án Pápán látta meg a napvilágot. Halálának tizedik évfordulója alkalmából egykori pályatársai, barátai szervezésében valósul meg az az emlékest, ahol könyvbemutató, kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket.

Baráth Eszter

Magyarits András, Sipos András, Nagy Judit és Szentes Ottokár egyaránt fontos szerepet vállal az est megvalósításában

Fotó: Nagy Norbert

A Szabadművelődés Háza egykori igazgatójának emlékestjén mutatják majd be a Záróra – Tóth László emlékkönyv című kötetet, amely a Tarsoly Ifjúságért Egyesület kiadásában jelent meg. Az egyesület elnöke, Sipos András felidézte, közel harminc esztendővel ezelőtt Tóth Lászlóval közösen indították útjára a József Attila Műveltségi Vetélkedőt. 

– Ez idő alatt nagyon jó barátságba kerültünk, nagyon jól együttműködtünk. Ennek nyomán alakult úgy, hogy ennek a rendezvénynek a lebonyolítását én vállaljam magamra, de nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ezt a megemlékezést a barátok, tanítványok, ismerősök kezdeményezték – emelte ki Sipos András, aki elmondta, az esemény időpontja sem véletlen, hiszen szeptember 16-án, Tóth László születésnapján tartják az emlékestet. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki adományozói felé, hiszen mint mondta, a könyvet a felajánlások segítségével tudták megjelentetni. – Huszonhatan adományoztak, akik lehetőségeikhez mérten, ötezer forinttól ötvenezer forintig ajánlottak fel összegeket. Huszonhárman előjegyeztették a kötetet, ezen felül pedig a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj és Székesfehérvár önkormányzata is hozzájárult a könyv kiadásához – emelte ki Sipos András.

A százhúsz oldalas kötet szerkesztési feladatait Magyarits András látta el. – Nagyon nagy munka volt. Összeszámoltam, több mint száz ember dolgozott ezen a köteten, beleszámítva a támogatókat és mindenkit, aki akár a legkisebb munkát is tette bele – mondta Magyarits András. A Záróra – Tóth László emlékkönyv című kötet szerkesztője kiemelte, a Szabadművelődés Házának egykori igazgatója által írt versek, és különböző illusztrációk mellett Tóth László pályatársainak, barátainak megemlékezéseit is tartalmazza a kötet, amelyet szeptember 16-án, szombaton 17:00 órakor mutatnak be a Vörösmarty Színház kávézójában.

Ezt követően, 18:00 órakor Kovalovszky Márta művészettörténész és Szentes Ottokár képzőművész  nyitja meg A holnap kortársai című képzőművészeti kiállítást. Szentes Ottokár kiemelte, a tárlat olyan hazai kortárs képzőművészek alkotásait vonultatja fel, akiknek pályakezdőként Tóth László adott kiállítási lehetőséget. Ennek fényében tehát – mint mondta – nem véletlen a cím választás sem, hiszen a korai lehetőségeket követően mára már elismert művészekké váltak ezek az alkotók.

Az emlékestet a Szabad Színház előadása zárja, a Kozák András Stúdióban Nagy Judit rendezésében az Emigránsok című darabot viszi színpadra Balogh Mihály és Szabó Miklós Bence. Nagy Judit kiemelte, Tóth László maga is rendezte ezt a darabot, és a Szabad Színház előadásában is ez volt az egyik kedvence, így nem volt kérdés, hogy ezzel emlékeznek a Szabadművelődés Háza egykori igazgatójára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában