Jelenleg is zajlanak fejlesztések

2023.09.18. 14:00

Tizennyolc fehérvári intézményt érint az energetikai korszerűsítés

Közel 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg több szociális, nevelési és oktatási intézmény energetikai korszerűsítése Székesfehérváron.

Héjj Vivien

Az energetikai fejlesztésekről és a Sziget utcai tagintézményben zajló fejlesztésekről is beszélt Mészáros Attila alpolgármester, Feketéné Lengyel Ágnes tagintézmény-vezető és Cser-Palkovics András polgármester

Fotó: Simon Erika

A projekt keretében összesen tizennyolc székesfehérvári intézményben zajlottak, zajlanak energetikai fejlesztések. Három oktatási intézmény, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, a Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézménye esetében kifejezetten jelentős és látványos felújításról beszélhetünk. Utóbbi intézményben megtörtént a nyílászárók cseréje, az épület tetőszigetelést, utólagos homlokzati hőszigetelést és barátságos, környezetbe illő színezést kapott, továbbá a fűtés korszerűsítésére is sor kerülhetett.

– A majdnem 1,6 milliárd forintos forrásból megvalósuló programból valamivel több mint 400 millió forint jutott erre az épületre – fogalmazott a Sziget utcai iskola udvarán Cser-Palkovics András polgármester. – Látszik a homlokzaton, a nyílászárókon, hogy nagyon jelentős felújítást tudtunk elvégezni. A program érintett iskolákat, óvodákat és öt további intézményt, melyeknél a munkálatok folyamatban vannak. A tavalyi tél is igazolta, hogy ezek a beruházások hiánypótlóak.

A CLASP-rendszert idéző homlokzat már a múlté
Fotó: Simon Erika

A felújításoknak és fejlesztéseknek még koránt sincs vége: jelenleg is zajlanak például a Modern Városok Program keretében iskolafelújítások, továbbá legutóbbi ülésén döntött a város közgyűlése a Hétvezér Általános Iskola és az Arany János EGYMI Budai úti telephelyének (egykori Vízivárosi Általános Iskola épülete) felújításától.

– Nagy szükség van ezekre a fejlesztésekre. Tudjuk, hogy a köznevelés, szakképzés rendszerében sok a feladat, azt is tudjuk, hogy léteznek feszültségek, adott esetben nem is feltétlenül kicsik, de abban egyetértünk, hogy mindenki számára, legyen az tanár, diák vagy szülő, öröm, ha egy iskolaépület meg tud újulni. Nem csodaszer, de az egyik fontos előrelépés ezen a területen – tette hozzá a polgármester.

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményének vezetője, Feketéné Lengyel Ágnes arról beszélt, az iskolaépület már több mint 40 éves, ezért igencsak ráfért a felújítás. Mint mondta, a nyílászárók cseréje és a szigetelés mind mind hozzájárul, hogy egy sokkal komfortosabb épületben teljenek a diákok és a pedagógusok mindennapjai.

Az iskolafejlesztések kapcsán Mészáros Attila alpolgármester elmondta, néhány napon belül befejeződik a Táncsics Mihály Általános Iskola felújítása, év végére pedig a Munkácsyban zajló munkálatok végére is pont kerül. Hozzátette, napokon belül átadják a Kodolányi János Gimnázium munkaterületét, valamint várhatóan még idén elindulhat a Vasvári Pál Gimnázium felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában