Angels-díj

2023.09.18. 10:00

Rangos nemzetközi elismerést kaptak a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház dolgozói

Az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet arany díjat adományozott a Szent Pantaleon Kórház neurológiai osztályának az ott végzett magas színvonalú stroke-ellátásért.

Siófokon vehették át a nívós elismerést

Forrás: duo.hu

Az Angels-díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozza, melyet idén a Magyar Stroke Társaság XVII. kongresszusán, ünnepélyes keretek közt adtak át Siófokon. Az Angels-díjak célja, hogy elismerést és megbecsülést nyújtsanak azon csapatok vagy egyének számára, akik elkötelezték magukat a stroke gyakorlati és a folyamatos megfigyeléskultúrájának megteremtése mellett. 
A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság értékelése alapján a Szent Pantaleon Kórház neuroló­giai osztálya elnyerte az ESO Angels arany fokozatú minősítését, ezzel a stroke-ellátásban Európa legjobbjai közé tartozik. 
A 2016-ban Dél-Afrikából kiinduló Angels kezdeményezés célja, hogy a betegek az agyi keringészavar kialakulásának helyétől függetlenül egyenlő eséllyel részesülhessenek a legkorszerűbb stroke-ellátásban. Ennek egyik alappillére az intravénás vérrögoldó kezelést (thrombolysist) biztosító stroke-centrumok számának növelése volt. Az érelzáródás okozta stroke-ot négy és fél órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy megfelelő számú elérhető stroke-centrum legyen az országban Az Angels kezdeményezés másik fő célja az ellátás minőségének emelése és a folyamatok egységesítése volt, ezért folyamatosan online képzéseket szerveznek orvosoknak és szakdolgozóknak egyaránt. A dokumentumok figyeléséért úgynevezett stroke-regisztert hoztak létre, amelybe negyedévente kell a kezelt betegek adatait feltölteni. Az elmúlt hét év során Európában 7938 kórház csatlakozott a kezdeményezésükhöz és vált stroke-centrummá, hazánkban jelenleg 39 ilyen központ működik. 
Az ESO Angels Awards azokat a kiválóan teljesítő kórházakat ismeri el, amelyek következetesen rögzítettek és szolgáltattak olyan adatokat, amelyek segítik a kutatást, és segítenek azonosítani a fejlesztési pontokat a stroke-betegek kezelésében. 
A magyarországi stroke-centrumok közül jó páran csatlakoztak már a regiszterhez, teljesítményük alapján az intézmények arany, platina és a legmagasabb, gyémánt státuszt szintén az előző negyedévben feltöltött kezelési adatok alapján kapták meg. A budapesti, a szegedi és a debreceni neurológiai klinikák, oktatókórházak és a Budai Centrum Kórház mellett immár a helyi kórház neurológiai osztálya is díjat kapott, ami nagyon nagy szakmai elismerésnek számít. 
A díjat Siófokon Tóth Kornélia adjunktus és Lengyel Gabriella Kincső szakorvos vette át. Kercsó Anca Nicoleta neurológiai osztályvezető főorvos kiemelte: „a gyors reakcióhoz a szakmai munka megkezdésekor minden esetben nagy segítséget kapnak a sürgősségi és a radiológiai osztály munkatársaitól, tehát az elismerés Őket is illeti.”

Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában