Gömöri gulyka Vajtó módra

2023.09.11. 10:00

Őszi terményünnep főzőversennyel Szabadbattyánban (galéria)

A népi hagyományok szerint szeptember vége, október eleje az őszi munkák befejezésének időszaka. A terményünnepen köszönetet mondhatunk az aktuális termésért, és sikeres, bő termést adó újabb esztendőt kívánhatunk.

V. Varga József

A traktoros felvonulást Bendegúz és Lora vezette fel kistraktorral

Fotó: V. Varga József

– A jó idő reményében mi kicsit előrébb hoztuk Szabadbattyánban a jeles alkalmat, s összekötöttük traktoros felvonulással, főzőcskével, gyermekprogramokkal, színpadi koncertekkel – magyarázta Márkusné Motkó Anett, a művelődési ház vezetője.

Szó se róla, a jó idő adott – árnyékban 30 uszkve 32 fok! Hogy a többi attrakció hőfokáról ne is beszéljünk. Úgy mondták a népek: ez egy második falunap!

A traktoros felvonulást Bendegúz és Lora vezette fel kistraktorral, s őket követték a felnőttek. A díszes menet – az élén lufiból alkotott óriásszőlővel – a művelődési háztól indult és oda tért vissza az Árpád utcát, az óvodát, a Rózsa, a Petőfi és a Battyáni utcát, valamint a Csíkvár teret érintve.

A válogatott különítmények a park árnyas fáinak ölelésében gyújtották meg a tüzet a bográcsok alatt. Köztük bolyongtam, az ismerősöket sorra üdvözölve, és összekacsintva egyikükkel-másikukkal a tréfás csapatneveket látván, mint például: Csirkefogók, Konyhai (Rém)álmok, Nyald meg a kanalam!, Rágós Tyúkok…

Munkában a zsűri – Flaskár Zsuzsanna és Tébesz István
Fotó: V. Varga József

A Csíkvár téren helyi termékek között lehetett válogatni (méz, lekvár, gyümölcs), de nem hiányozott a felhozatalból a lángos, a kürtőskalács sem. „Must vagy soha!” – sütötte el a poént az egyik atyafi a szekszárdiak italos standjánál.

A játékos gyermekbirodalom (a többi között kis lánchinta, ugrálóvár, de arcfestés és kézműves-foglalkozás is) az iskola udvarán várta a gyerkőcöket. Andi bohóc vagy százötven lufit hajtogatott az aprónép örömére, oldalt igazi búcsúi nyalánkságok csábítottak kicsit és nagyot egyaránt.

Vajtó László gasztrohumorista: Tudjátok mi az a gömöri gulyka?
Fotó: V. Varga József

Vajtó László gasztrohumorista mindenféléről sztorizgatott (Vajtó és a Világ), de közben azért elkészítette a beígért és kóstolónak szánt gömöri gulykát is.

A főzőversenyben végül a Törpkonyha gárdája diadalmaskodott, Törpilláék nem cifrázták, Egyszerű, de nagyszerű! felkiáltással csirkepaprikást készítettek galuskával. Megelőzve ételükkel a Rágós Tyúkok alakulatát (cigány lecsós csirke tépett tésztával) és az Ízőrzők szövetkezését (tárkonyos csirkeragu tésztasalátával).

A tekintetes zsűri – Vajtó László, Flaskár Zsuzsanna és Tébesz István – számos különdíjat is kiosztott. Oklevél illette a Legviccesebb nevű, a Legpityókásabb, a Legjókedvűbb és a Leghangosabb csapatot. Ugyancsak elismerték a Legtárcsásabb és a Legfűszeresebb ízt, valamint a Legcsirkésebb ízvilágot alkotókat, mint ahogyan a Legszebben tálalt étel gazdáit is.

A sült oldalashoz sült kukorica dukált
Fotó: V. Varga József

A szervezők az alkalomra a szilvás sütemények versenyét is meghirdették. A pálmát itt Szabóné Palkó Réka sütije vitte el, második lett Budai Zsuzsanna, harmadik Berkiné Németh Mónika. Különdíjat kapott Nádi Anita.

Az Őszi terményünnep valamennyi résztvevőjét, valamint a fellépőket Óberné Kámán Erika alpolgármester köszöntötte. A Mesélő Bőrönd Társulat előadása a Szóló szőlő címet viselte; színpadra lépett a Sárrét Néptáncegyüttes; Cseke Katinka és Zsiga László slágerekkel, örökzöldekkel szórakoztatott. A jó hangulatot tovább fokozta a szabadbattyáni kötődésű Puska Patrícia mulatós műsora, majd Kocsis Tibor koncertezett. Végezetül az AbbaSolut zenekar pazar Abba-klasszikusokkal szolgált. Valóban, nem véletlenül nyerték el az AbbaWorld szervezettől a legjobb Abba Tribute Zenekar címet.

„Komám, láttál már ekkora szőlőt?”
Fotó: V. Varga József

A GÖMÖRI GULYKA RECEPTJE Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt, füstölt hús vagy házi kolbász, 20 dkg sütni való szalonna, 60 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 3–4 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 kk. pirospaprika, só, bors, majoránna. Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát, elkeverjük a pirospaprikával, majd ezt is félrehúzzuk. A savanyú káposztát előpároljuk. A burgonya felét héjában megfőzzük, másik felét megtisztítjuk, lereszeljük. Levét mindkettőnek leöntjük, a főtt burgonyát megtörjük, elkeverjük a reszelttel, egy tojással és annyi liszttel, hogy lágy tésztát kapjunk. Hozzáadjuk az apróra vágott (esetleg darált) füstölt húst vagy kolbászt, sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, végül kis gombócokat formálunk belőle, amelyeket sós vízben kifőzünk. A kész gombócokat a hagymás zsírba forgatjuk. A káposztát egy tepsi alján elosztjuk, ráhelyezzük a hagymás gombócokat, megszórjuk a sült szalonnakockákkal, végül a gulykát megpirítjuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában