Önkéntes munka, amire nem csak helyieket várnak

2023.09.04. 15:00

"Ne szavakkal szeressük a kastélyt és a kertet, hanem tettekkel bizonyítsuk!"

Az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély kertjébe örömmel járóknak – futóknak, kutyasétáltatóknak, kerékpárosoknak, kirándulóknak -, a kastély-iskola diákjainak, pedagógusainak, illetve mindenkinek, aki szívén viseli a kastély parkjának sorsát, szól Gáll Attila polgármester invitálása.

Borsányi Bea

Utoljára 2006-ban szerveztek nagyobb önkéntes munkát a kastélykertben

Fotó: Gáll Attila

A közösségi oldalon közzétett bejegyzésében Gáll Attila közös önkéntes munkára hív a történeti kert megújítása jegyében. Mint írja, rengeteg munkával jár a terület és a növények karbantartása, amely a helyi önkormányzat feladata, tekintve, hogy az ingatlan az állam tulajdona, de az iszkaszentgyörgyi önkormányzat üzemelteti. 

A kastélykert fenntartásában az idei évben hozzáértő támogatókra is lelt a település azáltal, hogy a kastélyba költöztek a Magyar Kertörökség Alapítvány és a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány gyűjteményei. „E szervezetek szakmai útmutatást és reményeink szerint a későbbiekben anyagi forrásokat is tudnak biztosítani ahhoz, hogy az iszkaszentgyörgyi franciakert és az angolpark megújuljon, megszépüljön” – olvasható a bejegyzésben. 

Július végén már tartottak egy nemzetközi önkéntes diáknapot a kastélykertben és a munkák egy részéhez továbbra is számítanak segítő kezekre. „Ne szavakkal szeressük a kastélyt és a kertet, hanem tettekkel bizonyítsuk” – fogalmaz bejegyzésében Gáll.

A szeptemberben útjára induló történeti kert megújító mozgalom önkéntes munkák sorozatából áll majd, amelyekhez az MKA kertészei, szakemberei és önkéntesei is csatlakoznak és irányt mutatnak. Az elsőre szeptember 23-án kerül sor. Az egyes alkalmakra azonban előzetesen regisztrálni kell. A szűk három hét múlva megtartott első munkára szeptember 16-ig lehet jelentkezni az [email protected] email címen. 

A résztvevőknek szerszámokat és ebédet biztosítanak, a munka után pedig, 18.30 órától Debreczy Zsolt és Rácz István, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány alapítói tartanak előadását az Iszkaszentgyörgyre került nemzetközileg is neves növénygyűjteményről, valamint a világban tett expedíciójukról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában