Felszedik a síneket

2023.09.08. 19:00

Megkezdődik a Kincsestáj kerékpárút fejlesztése Móron (galéria)

Közel 327 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból épül meg a kerékpárút folytatása. A város határában, a Bodajk felől érkező kerékpárút a vasúti sínek nyomvonalán halad Csókakő felé. Az alapkövet pénteken reggel helyezték el a kezdőponton.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

A Kincsestáj kerékpárút fejlesztése Móron című projekt célja egy önálló, kizárólagosan kerékpárosok által igénybe vehető turisztikai útvonal létrehozása, mely a település és a térség turisztikai potenciáljának további kiaknázását segíti elő. A kerékpárút nyomvonala nem más, mint az egykori Mór-Pusztavám vasútvonal Mór belterületén lévő szakasza, mely mintegy 2 km hosszan biztonságos és komfortos nyomvonalon halad a Csókakő felé vezető hivatásforgalmú kerékpárút felé. Az említett vasútvonalon mintegy húsz éve nincs vasúti forgalom és már több helyen is felbontották a korábbi években.

Szeptember 8-án, pénteken, reggel 8:00 órakor, a Mór, Dózsa György utcai vasúti átjárónál kialakított pihenőhely mellett tájékoztatták az érdeklődőket az induló beruházásról, majd időkapszulát helyeztek el.

Fotó: Hrubos Zsolt

Az ünnepélyes alapkőletételnél megjelentek Mór város, Bodajk, és Csókakő polgármesterei. Fenyves Péter, Wurczinger Lóránt és Fűrész György mellett Törő Gábor országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián megyei elnök, Fett Krisztián Mór alpolgármestere és a kivitelező cég vezetője tarthatta a kezében a magyar színű szalagot, mellyel leengedték a jövő koroknak szánt, néhány mai aprósággal és egy aktuális Fejér Megyei Hírlappal megtöltött időkapszulát. 

A 327 millió forintos fejlesztés célja egy önálló, kizárólagosan a kerékpárosok által igénybe vehető turisztikai útvonal létrehozása, mely a település és a környező térség turisztikai potenciáljának további kiaknázását is segíti. A Mór-Csókakő és a Mór-Bodajk kerékpáros útvonalak összekötésével élő kapcsolat alakul ki a Vértes és a Bakony között, ami lehetőséget nyújt az elkötelezett fiatal felnőttek és a családosok számára.

Mint megtudtuk, a hálózat a későbbiekben tovább bővülhet. A már előkészítés alatt álló kerékpárutak megvalósításával Székesfehérvár, valamint egy csákvári elágazás érintésével a Velencei-tó, Pusztavám felé Oroszlányon keresztül a SacraVelo és az EuroVelo illetve a Duna vonala lesz elérhető. Emellett valamennyi felsorolt útvonal csatlakozik továbbá a Budapest-Balaton kerékpárút nyomvonalához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában