Gyűrűzés

2023.09.16. 21:00

Madarak közt Dinnyésen

Az őszi napsütésben gyűrűzték a madarakat, hívták túrázni a családokat a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei szombaton Dinnyésen. A madarak paradicsomában izgalmas és élménydús programokat kínált a madárkavalkád.

S. Töttő Rita

Fotó: Ódor Balázs

A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ, valamint a Dinnyési-fertő természetvédelmi területe volt a két központi helyszíne a szombati Dinnyési Madárkavalkádnak, melyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezett a madár- és természetbarát családok számára. Már sokadik alkalommal került sor a programra, ám mégsem mindig ugyanakkor tartják: volt, hogy tavasszal, máskor ugyanígy ősszel rendezték, de voltak olyan évek is, amikor bizony kimaradt ez a remek program – mesélte a feol.hu-nak Mosoni Dóra főszervező.

- Elsősorban a családokat szerettük volna megszólítani a programmal, melynek hagyományos standos, előadásokkal tűzdelt, kézműves foglalkozásokkal teli elemei mellett a fő hangsúly a terepi programokon van. A résztvevőket ugyanis szakvezetéses túrákra hívjuk a program során a tanösvényre és a természetvédelmi területre.

Fotó: Ódor Balázs

A Dinnyési Madárkavalkádon természetesen nem maradhatott el a madárgyűrűzés, a távcsöves megfigyelés, a tollfelismerő játék, sőt, a rovarsimogató kipróbálása sem. Az előadások során pedig kézzelfogható, valóban hasznosítható információkat kaphattak az előadóktól a hallgatók. Így például Koleszár Sándor, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa arról mesélt, mit tehetünk és éppen mit ne tegyünk a madarakért. Mert hiszen – vélekedik a szakember -, a madarakat a legtöbb esetben bizony az emberi tényező veszélyezteti. Vagyis: mi, emberek okozzuk az őket ért sérülések javát. Ilyen a rosszul kihelyezett egérragasztó, az autó által történő elütés, a szigeteletlen elektromos berendezések nehezítik meg tollas barátaink életét. De a jóindulatú emberi megnyilvánulások is okozhatnak kárt – mutatott rá a szakember: ilyen például a vízi madarak etetése. A Madárkavalkádon ezekről is sok izgalmas és megfontolandó információt szerezhetett a közönség.

Fotó: Ódor Balázs

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában